18th Chopin Competition討論區

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
決賽如果10個都彈No.1
但係容易分高低
如果全部 no.1應該易估 winner
想像唔到連續聽10個no.1會點
(同埋我覺得個orchestra有啲悶
唔知係咪因為要次次都一樣)
morning session有個大陸仔彈左 sonata
今年第一個

Alberto ferro 只係彈三首好似未夠時間
上屆9個
concerto 1彈錯一粒音都會俾我捉到今屆一定無人0(明顯)錯音
又到 evening session 23:00開波
https://youtu.be/g0gyTsOvZ8E
concerto 好似個個都有錯音
唔知seongjin cho做過咩竟然冇失誤咁濟
Kate Liu 3rd movement大炒車都可以第三
聽唔出 seong jin Cho 彈錯音不過 prize winner concert反而有粒好 awful
今屆應該無人有 seong jin Cho 咁勁
我都覺得冇
seongjin cho應該係近三屆最好
2010嗰個 avdeeva都係爭啲
好認同
avdeeva 個 concerto 1真係差太遠
不過2010個 3rd prize daniil trifonov宜家幾出名
我覺得Rafal Blechacz 先係近三屆最好
係香港聽過Avdeeva concerto no 2 覺得麻麻
trifonov我覺得幾好
同埋佢俾我一種glenn gould feel
可以睇下佢彈bach-liszt fantasia and fugue
好有glenn gould feel

btw avdeeva宜家好似唔出名
佢youtube channel好似有個咩well tempered klavier project
view數慘不忍睹
Rafal Blechacz 冇係香港聽過,有係其他國家聽過,好似追星咁哈哈。
佢比賽果d片已經超勁。但唔知點解好似紅唔起
Rafal Blechacz都幾好
係近三屆唔包今屆
ching 去外國聽咁正
avdeeva 好似都係靠 Chopin Institute食飯
佢每年好似好多都係係 Warsaw 幫手搞 chopin
咁岩係外國,所以miss左香港果場
好似得我唔知rafal 係邊個添
不過啱啱search
佢攞曬5個獎wtf?!
我覺得佢果屆第二名勁d
好似係 search親佢都係關chopin institute是
我之前無限loop佢比賽d片
勁到癡線
可能果時科技唔夠發達無咁多人見到佢比賽 live 所以紅唔起
又無 日本韓國呢 d 大fans base 支持趙成珍 d video 都係韓國人 dominate曬係度吹奏多
好似兩個第二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞