18th Chopin Competition討論區

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
除咗cateen kyohei 之前仲有個癲佬彈yamaha 果個 好特別 可惜被人踢咗
Osokins
cateen 又係痴線 揀op 56 直接俾人同啲legend對比

呢本書幾好睇,有冇ching鍾意聽Horowitz既舊錄音
youtube成個comment都對比緊sorita同cateen
根本兩個唔同style
因為兩個背對背sonata 完全唔同派別
廣告聽唔明 zzz
我覺得cateen 首 no.2 唔係咁岩佢彈
最尾果首反而幾好
我同你講
我哋平民0-50 分可以練返嚟聽返嚟rachel 個級數係有能力去到60-90 分 而90-100 嗰啲係神 martha 嗰啲
剩係分好同唔好根本唔夠
開波 見到再後面果個波蘭仔個repertoire 好癲 Full prelude suit
依家個波蘭仔暫時幾正路
佢唔知點解仲正確過啱先兩個asian 佢好似好play safe
可能波蘭人正正常常唔好搞咁多野都會入到決賽
睇完琴之森入面既評審話如果演譯太離經叛道就會違背左蕭邦既遺書亦即係曲譜既notes
其實日本都好重視古典音樂,我行新宿tower records既古典音樂部差唔多有半層,真係樂而忘返,而主流電視台亦有好多以娛樂消閒性去包裝既節目去介紹古典音樂,喺香港當然冇可能會有同一樣既氛圍喇
佢燒哂所有人數簿
Evening session 高汁
邊個彈得最好
可能好似啲人考車咁,嗰朝多人pass,之後就要捉返幾個人錯處,要搵啲人肥佬拉返勻條數
覺得佢Waltz nonstop落Polonaise嗰下好正,我嗰陣係做緊其他野無好留心聽,但意識倒嗰下即刻醒晒
我有理由相信如果啲作曲家仲在生會想劈佢
原來 evening session有個係 B minor sonata
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞