《東張西望》訪問賽車手:揸車唔一定要讓斑馬線

347 回覆
546 Like 48 Dislike
佢咁講又唔叫錯
因為交通例好奇怪
車未入之字線之前個人企定等過先要讓
即係嚴格黎講
個人未企定,又或者架車係之字線入面先有人等都可以唔讓
匪台法律意識薄弱 從而危害国家安全
停又錯 衝又錯 咩都錯
其實係一定要讓行人,你話有盲點俾前車阻住睇唔到行人,但係過之字線係一定要減速,我睇唔到有減速囉。
而家好撚多車都唔識自動讓斑馬線過路人,癡撚線
書仔唔係法例,所以拎書仔黎講冇意義
書仔梗係叫你守法禮讓啦,唔係寫乜鬼咩"應"字
https://legalref.judiciary.hk/lrs/mobile/ju_mbody.jsp?DIS=114777&jlang=tc
運輸署指引不能凌駕或取替法例,李幼文案 (香港特別行政區訴李幼文 HCMA 301/2017) 指『無論如何,運輸署的講法只具參考價值,不能規限法庭對規則的解釋』

第374G章 《道路交通(交通管制)規例》
行人優先
在斑馬綫上的每一名行人,當在斑馬綫上時,較任何車輛享有優先權;如車輛或其任何部分駛至斑馬綫或在斑馬綫上之前,行人已在該斑馬綫上,則該車輛的司機須讓該行人先行︰
但如在斑馬綫上有一個行人安全島或中央分道帶,則位於行人安全島或中央分道帶每一邊的斑馬綫,須分別視為一條獨立的斑馬綫。

嚴格黎講佢係冇錯,行人隻腳未踏出去唔讓 唔係錯(,最多你話佢冇品
不過cctvb 不了
無常識低學識嘅人先會睇tvb,俾佢啲錯誤資訊誤導到。
呂米高係咪當年衰十一
搵幾個車房仔幫佢做不在場證據
打甩咗果個?
啲撚樣見有人準備過班馬線推行油添呀抽隻腳出去比佢車斷係咁先
總之我理解就係未出腳 車就行得,
但你行個刻行人再出腳你就輸
而加佢咁播出黎

陣間有人讓有人唔讓

造成市民生命財產受威脅

從而危害國家安全喎
之字線做分界係都市傳說

其實概念好簡單,只要行人隻腳早過部車過白線前掂到馬路(就算只係快你0.01秒),車就要喺白線前停定。做唔到就不小心駕駛。如果嚇到行人要避,危險駕駛。

而家周街都車cam , 你搏唔到又俾人放飛劍,甚至唔好彩遇到白頭佬,你就等交牌。 我停到後面停唔到,係後邊停牌。
push
都唔明有乜撚嘢責任
個司機見到有人想過斑馬線停低俾行人過先,咁都講到佢有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞