《東張西望》訪問賽車手:揸車唔一定要讓斑馬線

347 回覆
546 Like 48 Dislike
痴撚線

叫佢考多次筆試,以佢咁既理論肯撚定肥
懷疑你無車牌 新例見到有人就已經要停車
做乜你成日睇 tvb
有d斑馬線會有舊黃色機,你要㩒佢先識轉綠燈,冇人㩒d車明知有人等話馬路都唔停
無黃色機個款就d車好多都唔停
不論政治

純粹講佢上新聞
鼓勵人犯法
公開宣揚錯誤及違法嘅資訊
可唔可以用警察嘅網上報案室舉報佢
你明唔明
有書仔指引你要停
即係成為左你需要留意同做既事
而你唔停就係2個可能
1.冇留意
2.明知可能有人要過都要衝過去
(留意呢度個[可能]係對應下面既[謹慎])
2個都會有可能引致人命傷亡既危險
已經告得入危險駕駛

第374章 《道路交通條例》
37.
危險駕駛
(1)
任何人在道路上危險駕駛汽車,即屬犯罪
(4)
如 ——
(a)
某人駕駛汽車的方式,遠遜於一個合格而謹慎的駕駛人會被期望達到的水平;及
(b)
對一個合格而謹慎的駕駛人而言,該人以該方式駕駛汽車會屬危險,會是顯然易見的,
該人須視為屬第(1)款所指的危險駕駛。
賽車手讓班馬線
如果真係照足法例字面去理解,咁行人應該永遠都過唔到條班馬線
一般正常做法都係車到班馬線範圍之字線前要減速留意有無行人準備衝出嚟,有就停車讓人過。如果一定要行人企咗出班馬線上面先停車,多多人都唔夠撞,因為根本停唔切
其實好簡單,入唔到你374G咪直接告老危老不囉
平時d狗係班馬線捕d車唔讓行人 係點捉 ? 係促有人行左出去唔停 ?定有人想過那馬路唔停?
記得佢一俾人告就剃晒鬚
其實好簡單
佢搵到位告得入你已經係犯法,咁又點唔犯法呢
賽緊車咪唔讓
貼埋個句 你都要話書仔係需要做既野
上面個句就係個官 通俗講句要跟例
唔好同佢講書仔
正正係因為 書仔 行人篇 駕駛篇係斑馬線上都叫你禮讓
而我貼個case正正就係太古城捉人位電單車完全冇停衝過去中老不 然後佢上訴拎書仔反駁個官

你講既係兩樣野
我冇講過斑馬線唔洗收慢 可以衝
收慢左 見到唔出腳就可以判斷行人 就唔洗停

如果行人企係度傾電話唔出腳 部車永世唔行?
細個玩交通安全城都學過呢啲基本嘢
係啲香港司機死仆街
班馬線好似一定係人行先
無班馬紋果隻就唔洗讓
通訊事務管理局
會轉燈個d唔係叫斑馬線

咁樣

只要係腳尖啄hi到馬路邊,如果佢唔停你就「大驚」然後向後縮,咁個司機就半年後見
sfsf
CLS
今日射波,唔開post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞