《東張西望》訪問賽車手:揸車唔一定要讓斑馬線

347 回覆
546 Like 48 Dislike
HI巴打又係你

總之我覺得同時你都死硬啦,白頭佬係話同時 唔通到時你上去同佢官嘈咩
當馬路係track?
搵人考車試下唔撚讓

其實離遠已經見到斑馬線就識收慢啦,仲點會撞到前車,後車撞前車大部分情況都係後車輸,因為冇預番思考距離
守則就咁寫,

在髹有「之」字線的控制區內,不可超越最靠近「斑馬線」正在行駛的車輛,也不可超越正停下讓路給行人的車輛。

在「斑馬線」前,不可泊車、上落客貨或超車。

提防有行人從「之」字線區橫過馬路。
行人:你唔讓我點行呀
司機:你唔行我又點讓呀

呂米高你食屎啦
我自己做車保claims又揸車,係好撚憎啲人惡劣駕駛態度司機真係好撚炆。

好彩我係claims 唔係underwriter 唔係淨係拒續保都唔駛放工
見到之字線前面有車停低,都諗到有人過馬路啦。
斑馬綫唔讓好似即刻肥
總之呂米高講得出真係幾癲
即係例可以唔讓 但講到 讓咁有禮貌同應該做既野都話到條友唔應該讓有責任咁
試下咁樣考牌
睇吓一年撞死幾多英國人
教車師傅係咁教囉,同埋見到綠燈要收慢,呢個我到今時今日都仲遵守緊,所以應該經常俾人係心裡面屌我老母
香港車牌=笑話
條友垃撚圾 班馬線唔洗讓 整黎把撚呀
我試過一次,病到九彩睇完醫生返屋企
行斑馬線,望完無車黎咪行,個人唔舒服行到浮又慢
跟住啱上對面行人路
就有部的士向我背後飛過,仲要響勁大聲安
正常你見有人行近都慢駛
撞死人貪爽咩
話時話,呂米高個年代考牌考啲咩?係咪可以買牌?睇佢個牌係加拿大買返嚟。

係香港應該未考過車牌,TVB點解會問一個個牌唔係香港考既人?

呂米高(1961年-),原名呂文灝,是香港的知名賽車車手。他14歲隨家人移民到加拿大,於1981年回流香港,並開始駕駛賽車。後來成為職業車手,主要參加房車賽,並獲得多個獎項。九十年代轉駕拉力賽車,曾奪得WRC N組分站冠軍,此紀錄至今尚未有其他華人車手能超越。因此,呂米高有「香港冼拿」、「亞洲無敵」、「車壇教父」等美譽。此外,他曾為多本雜誌撰寫車評。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞