第一太平戴維斯:假設中央介入樓價就會跌,屬於太過天真

173 回覆
192 Like 17 Dislike
第一太平
火炭個新盤成萬人睇
係全港樓都升
中央睇香港樓巿

係用國家安全角度 係政治角度去睇

覺得房屋問題係暴亂根源

(即係類似"外國勢力" 個隻)

同國內房地產調控係兩個層次既政治定性
咪傻啦。跌一成都話跌

托都托返上去倒升1成啦,香港咁多有錢人,高官咁多樓
係唔俾按多姐 大把人有現金買 深圳樓只是跌左小小 講到樓市爆破咁
樓價大跌對政府冇好處,對高官冇好處,對有錢人冇好處,會唔會因為班窮人冇錢上車而隊淋個樓市攬炒
問題係 而家係北京打骰 唔係香港政府 高官 香港有錢人
你覺得大陸班高官少物業係香港?定係你真係信佢地每個月淨係得幾千蚊收入隊冧樓市唔係樓價跌咁簡單,成個社會一環扣一環,政府稅收大減,大把人失業等等,係成個社會都要付出代價,淡淡真係天真過啊嬌
無睇新聞就唔好咁大聲

望下大陸今年以來剷起咗幾多個行業 - 補習 地產 中介

幾多千萬人失緊業先啦

大陸搞尻地產 地方政府無撚晒收入都照搞落去

唔只香港 澳門都一樣剷起你

你覺得習近平仲會顧忌呢啲? 定係你以為習近平同香港利益集團有親 要特別鍚住你?

你都係唔好兜咁遠,你講嘅野我都知道。我就日日都有睇新聞,但就未聽過中央話要搞香港樓價。由頭到尾都只係話要解決房屋問題,增加供應,點知出面班淡淡就解讀成樓價大跌,大跌5成7成最多調整10~20%係有可能嘅,唔好再浪費時間做淡淡啦年青人,你黎得房屋台都係對買樓有興趣,不如諗下點搵多d錢再置業,個人會踏實好多。唔好再幻想樓價會大跌,而家大部分係用家主導,炒唔到樓,好多人已經供哂層樓,新買樓嘅人有壓力測試,超低息環境更加輕鬆。
瞓咗無睇
反外國制裁法入咗附件三未
反制裁係搞到外資走呀,唔係擔心你班港資
其實點會跌呀
其實中央都唔想樓跌

但7婆想,所以推23條
瞓咗無睇
全知全能嘅共產黨為咗搞死地產黨增加咗幾多單位供應
有關係?
第一太平戴維斯估值及專業顧問董事總經理陳超國表示,料白石角東鐵站建成後,短期內可帶動該區樓市上升約3至8%,長期則可升達20%。至於增建跨境鐵路連接前海及洪水橋,則認為可帶動北區一帶樓市上升約10至20%。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞