第一太平戴維斯:假設中央介入樓價就會跌,屬於太過天真

173 回覆
192 Like 17 Dislike
早前有外電引述消息指,中方閉門會議要求香港主要地產商增加供應,付上更大社會責任,今日多隻地產股大跌,不過第一太平戴維斯估值及專業顧問服務董事總經理陳超國稱,要即時大幅增加供應不容易,而且即使在內地樓市,中央介入干預,樓價亦未必大跌,認為當局或會透過增加資助房屋幫助市民上車。

陳超國稱,有關外媒的消息是否屬實仍難知道,即使屬實,是否會對樓價造成壓力亦是另一回事,因香港經濟跟樓市息息相關,而按照內地經驗,中央在內地樓市介入遠較香港為深,但當地樓價仍然有所上升,故此假設中央介入樓價就會跌,屬於太過天真。

短期內要立即增加供應不容易,而且陳超國認為,現時不少人「買唔起樓」亦不一定要透過壓抑樓價解決,可以透過資助房屋等方法處理。

雖然今日地產股率先大跌,但陳超國稱,股市一定比較敏感,因任何時候都有人借消息炒賣投機活動,形容屬於「預期中事」,但樓價會否明顯大跌,仍然取決有否實際措施出台。
某某淡淡天真過天真嬌
其實從來都無人話會樓爆 係房屋台FF出黎

我都睇淡樓市 但唔係指drop to zero

房屋台又話指數升 等於向好 其實就係供不應求 胡說都有分析過

結論 歲月靜好 樓價實升
唔好搞錯
Ff既係一見有新聞就衝晒入房屋台打j既cctoy兒登仔
好可憐
專家食屎啦 d預測都唔準
講明土地房屋問題 姐係大量供應
多人買到呢啲平樓 邊個買五十幾年舊樓住?
我無估佢跌喎,我係估到咁上下會充公咋
到佢地收舊樓個時,D業主係咪可以拎返呢篇野出黎講價
假設中央介入都無事,會唔會仲天真
佢用左舊思維去諗新時代嘅天朝
大陸樓市無跌
冇期望佢跌
但見地產商俾人割韭菜都幾心涼
呢條友真係好天真好傻,仲講土地供應,睇吓大陸而家係點樣調控樓市?使撚增加土地供應咩
真, 直接出個新市價
立例50%強拍己經玩死你
唔跌又係好事咩,根本就有價冇市賣唔出筆資產又有咩用
笑咗
講到底又係憎人富貴而唔係憎獨裁者
睇到大陸樓市無跌 可以上一頁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞