第一太平戴維斯:假設中央介入樓價就會跌,屬於太過天真

173 回覆
192 Like 17 Dislike
共產黨係要地產狗農地土儲等於零,依樣野你少擔心,共產黨要做下個月就做到

搶完之後我派俾萬科,中國海外起私人樓又得,起公屋又得,城規會之後一定俾共產黨訓斥

本地地產狗諗住農地轉住宅地食大茶飯可以死左條心
問題係本身塊地貴 建築費貴
成本價賣都唔平
要地產商以後蝕賣 佢地索性轉型做商場
第日無人起樓 咁好啦 全部轉公營
政府邊有咁多錢起
呢句真
共產黨 已經宣判19年運動同 高樓價 根源

咁撚大鑊共產黨搞唔搞
淡淡呢
以為共產黨搞唔掂香港樓市
仲天真過
19年香港人
以為可以推動民主
而家係信心問題,連地產商都可以輕易打壓仲有人夠膽而家高價買樓?
佢咁做搞散香港經濟,政府班膠官雖然係賤係仆街係奶共,未至於會咁做。

佢係搞就會搞埋d 圍村,你估班土豪地産商真係支持政府咩,到時搞到佢地利益,文有文鬥,武有武鬥都似,有國安法都冇用。

政府做呢d 野永遠都係雷聲大雨點少,冇可能收返晒d 農地,講左咁多年,真係咁易解決就唔會而家先做。

係就係會做,收一塊山卡啦既地起d 垃圾樓,就叫交左差啦

仲咁天真信樓價會跌,信9 官儲為平民安居著想,不如入馬會買張多寶算啦,仲大機會。
樓價升就有,因為潛在私樓地係仲少左

不過公營樓長遠多左我覺得佢會做到
中共式宏觀調控
結論係市區樓會升
yes, d 公營去晒沙頭角,去晒落馬洲,方便返大灣區
啲專家真係讀死書以為d業主驚樓價跌

係驚“共同富裕”驚俾人捉出黎遊街丟臭雞蛋審判多啲咋

呢間機構成立咗共同富裕基金未呀?
唔好講咁多廢話
跌多5成先
戴維斯真係了解黨及聖上
其實佢想話中央好廢,自己地方都攪唔掂,仲黎搞香港找死
呀爹出手起丁屋的地變公屋大廈已經可以跌二成
無跌,有價無市咁解姐
連登房屋台講樓市有一個好有趣既論據
就係中央調控左好耐都壓唔住大陸樓市
以此推論港樓更無可能推得郁

我懷疑佢地生活係一個平行時空
梗係冇跌啦

限你價

唔比賣貴又唔比你買得太平
咁點解釋中央連續出手搞冧多個板塊,澳門政府特登搞死自己經濟?
限升之後限跌
唔洗增加供應
取消林鄭plan都即刻跌10%啦
再收緊按揭
20%不是夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞