[關心Sony嘅人請入] 用咗Xperia 1 III兩個月,覺得要改善同保持嘅地方

133 回覆
65 Like 16 Dislike
其實唔撚明sony成日無意義cut走啲舊嘢做咩
xperia keyboard, sony album節省開發成本都算
連dolby atmos nfc捷徑都cut係唔知jm9
部1 iii 跌一跌完落地好似枝長焦影相朦咗
遲啲攞去整啦
我部laptop 睇佢散熱好唔好都唔會睇佢電池度睇佢核心溫度喇
攞laptop同手機畀
算啦已經唔想理你
你鍾意啦下
比*
講唔過就逃避
我就未見過人講粒電好涼所以相對部機溫度好低喇
點樣講唔過?電池溫度同機身溫度係linear關係,而你隻手持機位置都係電池位置附近,所以電池溫度高低係直接影響緊你拎部機嘅感覺,相反核心溫度不嬲都大起大跌架啦

你要討論核心溫度係你嘅事,我講緊電池溫度都要Jer住晒係做乜撚
如果佢有desktop mode就好啦
好似三星個dex咁
仲有,電池溫度已經可以基本反映佢粒CPU調得好唔好,調得唔好,行light task已經可以chur電到仆街而發熱

888漏電問題已經係物理無法改變嘅問題,唯有靠散熱同調校盡量改善體驗
收購返VAIO就有得玩 但宜家要同人搞合作就難好多
隻XM4都係designed for iPhone,就算VAIO 仲屬於Sony,Sony 既support 次序都係Mac~Windows>>VAIO
XM4點算設計畀iPhone 佢都解放唔到真正實力
sony Xperia 前用家
用左兩年有一日佢load唔到死左機
永遠輪迴開機畫面
從此d save左落電話既野就冇哂
連搵整電話個d人都話係呢隻機問題
整唔到亦拎唔返data
學ifans話齋backup啦
唔back up係用家問題
突然會壞機係廠家問題
想講佢個Marketing
明明XM4 賣點係LDAC wireless charging 呢啲
但個包裝sell designed for iPhone 仲多夾android 機先用到既功能
所以先話Sony 唔識整合啲product line 整ecosystem
收購返VAIO就有得玩 但宜家要同人搞合作就難好多
隻XM4都係designed for iPhone,就算VAIO 仲屬於Sony,Sony 既support 次序都係Mac~Windows>>VAIO
XM4點算設計畀iPhone 佢都解放唔到真正實力
想講佢個Marketing
明明XM4 賣點係LDAC wireless charging 呢啲
但個包裝sell designed for iPhone 仲當眼過要夾android 機先用到既功能
所以先話Sony 唔識整合啲product line 整ecosystem
MFi係基本商業手段
不過Sony玩eco真係入門階段
我尋日係圍爐post po咗段文
2012之前Sony內部根本冇電子業務嘅方向,內部員工直頭想放棄同Samsung LG競爭
直到平井上台先開始搞改革
2012收購返Sony Ericsson全部股權
2012-2018慢慢重整業務架構同裁員
2019先開始統合到電子業務、One Sony
2020索尼電子公司成立
2021重整成個集團,索尼電子合併索尼移動,升格做索尼公司 (Sony Corp)

所以Sony eco真係唔會係近年內發生到嘅事,而且Playstation唔係Sony Corp嘅管理範圍,又係另一個問題
任何機都要做好backup
死左咩牌都無仇報
無計 iPhone始終係最多高端用戶 因為佢淨係得貴價電話 所以即係話消費力係比較高嘅一群 梗係要指明iPhone用得
我想更正返PlayStation唔係Sony Corp無管理權 而係Sony Corp放權畀SIE 等佢可以更靈活咁對抗競爭者 唔使下下要母企授權 母企CEO係隨時都炒得SIE CEO

而PlayStation係面向大眾 佢好難針對性去配合自己母企產品 亦無必要
你講嗰個係Sony Group唔係Sony Corp

Sony Corp = Sony Electronics + Sony Mobile + Sony Imaging + Sony Home Entertainment
唔止死機咁簡單,有時係會唔見左機。
用iPhone 方便就方便在,如果不幸唔見左機,我買返新機,iCloud 一倒即使有返晒舊機嘅所以有。100%重生,呢樣野幾咁緊要
全你老母
面你老豆
屏你陷家

全螢幕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞