[關心Sony嘅人請入] 用咗Xperia 1 III兩個月,覺得要改善同保持嘅地方

133 回覆
65 Like 16 Dislike
3代都係600nits左右
何來100誤差
原來730都係600nits左右
730講緊HDR peak brightness呀
三代都係700幾

600 nits講緊auto max peak brightness

已經講到咁白都仲要係到搵交嚟鬧
樓主咁好心機,不過如果要換Android 都係換s21u穩陣啲,至少影相唔使停,又好電
好心機有咩用
有心入嚟搞事嘅人都係會搞事
有冇官方bug report/suggestion 果條link?
1. 支援App-連絡我們-電子郵件
2. Sony HK客服
https://www.sony.com.hk/contactus/index_e.jsp?type=tech&cate=hav
3. Sony TW客服
https://web.sony-asia.com/tw/contact-us
都無人搞你唔使驚左先。
我覺得iii係靚仔嘅,係最靚仔嘅Android,
不過電阿夠用,影相慢,同發熱要處理左佢(你寫到新更新可以壓到888唔熱,我估都係壓住粒888唔輕易比佢升頻之類,不過有optimize總好過無optimize嘅)

佢個3.5mm真係幾靚聲,而且推力真係感覺到大咗40%,如果可以跳過埋SRC做到Bit Perfect就真係正,UAPP都可以省番。💯
同埋嗰mon上部分有偏綠色同HDR漏光問題,唔知係本身OLED死症定製造問題,感覺就有啲差……🤦🏻‍♂️
聽人講 Samsung係猛太陽都會強制閂相機

(我自己無用 要等用家證實)
我都想冇人搞我
但上面已經有兩丁友搵緊位入
原生音樂app唔清楚
kkbox就真係可以跳過SRC直接3.5mm出到無損
其實3.5mm 直出真係唔覺有SRC
而出DAC 既話sony 呢個app 係低調地有料到
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sony.songpal
thanks
好奇想問問影相慢即係點?
9.太貴
呢部so far用咗一個月左右,開相機、shutter反應同影後load相都快得幾impressive
光暗位details表現幾好
強光flare都唔核突
有日烈日當空下街拍影咗4個鐘左右都冇話熱得濟要shut down camera
係啲電會燒得幾勁

不過個viewfinder唔得,而且個相機用其他app開個表現都差幾遠吓
ig po story想錄片嘅話個motion blur好勁
我都好想大家多啲主動report bug
Sony Alpha既pixel shift
埃瘋就有啦
自家既xperia呢?

Photo Pro app真係幾欣賞 個體驗唔錯
但亦都有時想佢加翻個傻鳩機mode
ig問題我暫時用instander解決住先
facebook apps android版真心閪
basic mode已經係傻瓜mode
都真係未夠傻瓜
開番夜景mode,唔使揀鏡,
出埋唔同picture profile(「風景」推saturation,「人像」tune skin tone colour之類)
起碼要比呢啲啦
係 好耐無用電話插有線耳機聽 比以前真係有返啲DAP嘅感覺 雖然力水就麻麻 但電話嚟講收貨
我想佢放返個手動場景選擇
唔想下下都靠佢個ai自動場景
仲要冇得熄
手動場景一早就要加返啦 好似由X開始無啦啦Cut 9我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞