[關心Sony嘅人請入] 用咗Xperia 1 III兩個月,覺得要改善同保持嘅地方

133 回覆
65 Like 16 Dislike
理性討論,有心想搞破壞嘅人請過主。

8個要保持嘅優點
1. 3.5mm同SD Card嘅支援,最實用嘅功能之一,千祈唔好又cut返,如果可以落個獨立DAC就更好。

2. 功耗調校,新版本更新後888機種竟然去到24度,希望Sony保持到。

3. Photo Pro、相機質素,我幾鐘意Sony嘅影相風格同埋Photo Pro嘅功能,Eye AF、Realtime Tracking、AI Zoom真係有用,希望繼續用到之餘可以再強化呢啲功能。

4. 喇叭質素,音色真係好好,夠清晰、夠立體。

5. 全面屏、Creator Mode,Sony獨有優勢嚟,出嚟嘅色水好好J,睇Netflix一流,唔知1 IV見唔見到屏下鏡頭?

6. 電池保護、HS電源控制,好多設定可以自己調校,希望Sony可以保持。

7. 遊戲增強器,亮度快速設定、勿擾、240Hz、暗部增強等係意外地好用。

8. Split screen、popup window,最好用嘅多工功能之一,尤其睇緊片個陣極有用。

8個想佢通過更新改善嘅地方
1. 指紋解鎖邏輯
以往XZP/XZ1年代,指紋結合電源鍵係通過按鍵解鎖而非現時1 III嘅輕觸解鎖,導致發生唔少誤觸解鎖問題。罪大好應該俾人揀要邊一套邏輯。

2. Dolby Atmos快速設定捷徑
冇啦啦喺1 III鏟撚走咗,罪大又一神奇操作,希望佢之後會加返返嚟。

3. LDAC連線穩定度
相比前代1 II,LDAC選用音質優先嘅穩定度降低咗,尤其係開咗Wi-Fi之後。

4. Photo Pro JPEG嘅壓縮率
相比前代1 II,JPEG直出嘅壓縮率明顯提高咗,導致相片細節流失唔少。

5. 觀景器質素參差
主要係濛同低影格,要半按對焦先上到60fps。

6. 震動調校
Pixel都有得調校震動,Xperia反而冇,有時候來電震動真係太弱,仲弱過Whatsapp、Signal嘅通知震動。

7. 深度睡眠功能
我覺得Sony應該考慮置入類似嘅功能,我知道中國版嘅1 III係有嘅,咁就唔需要用家自己外掛SuperfreezZ。

8. AOD、「避免意外操作」功能邏輯問題
主要係唔鐘意Always on display著咗個陣冇得熄double tap同埋「避免意外操作」係某啲情況唔work,例如係褲袋誤觸指紋解鎖,而且activate個陣係彈alert而唔係即刻熄mon。

8個下一代一定要糾正或改善嘅地方
1. LTPO可變更新率
宜家得長開60Hz或長開120Hz揀,好食電同易熱,希望喺1 IV可以見到LTPO。

2. 前鏡
垃圾,用垃圾三星CMOS用足3代,冇AF、低Resolution、顏色差,抵俾人屌。

3. 夜景模式、人像模式
宜家夜景成像其實幾好,但缺點都好明顯 – 少少手震或者極低光就收收地皮,所以都係想Sony加返夜景模式。另外人像/散景模式(Bokeh)下Xperia仍然未做到同時踢著HDR,所以好易有過曝問題。

4. 錄影問題、Cinema Pro
幾個問題,Basic Mode冇4K60fps HDR、錄影冇得轉鏡頭、HDR質素虧、曝光唔穩定、好多好有用嘅功能淨係放咗落Cinema Pro (4K120fps HDR、手動對焦)但Cinema Pro好撚唔好用同埋只可以拍21:9片。呢啲問題再唔大執就不如唔好出新機。

5. 平滑變焦
Sony想畀人有換鏡頭嘅感覺,我明,但留返喺Auto/P/S/M Modes先做得唔得? 至少Basic同錄影放返平滑變焦出嚟呀,連10 III都做到1 III反而冇。

6. 續航力
888、4K120Hz、5G,得4500電根本唔夠頂,我宜家長開LTE同埋用方法控制好後台先做到同1 II差唔多嘅Screen-on時間。希望1 IV有LTPO同5000大電。

7. 散熱用料
落返VC散熱啦Sony,知你塞咗好多石墨烯、被動散熱強同埋CPU調校強,但旗艦機散熱料真係唔應該慳,尤其今代係888火龍同4K 120Hz螢幕。

8. 螢幕亮度
600nits,又係同前鏡一樣三代都冇進步過,唔該下一代至少要上到900nits。

其他問題
1. Marketing
定價不似預期所以降價都降得好快(宜家8K買到)、宣傳老套、優惠同贈品對比鄰區Sony真係冇咩誠意。

2. 出貨問題
1 III 256GB慢512GB成個月係唔知咩玩法,更加唔想提5 III可能要12月先有貨。

3. 更新問題
到2021年Sony仍然維持24個月更新承諾,對比Samsung、Pixel嘅3年大版本 + 4年安全性更新簡直係差。
想買Sony嘅人可以留意下
本身想s21轉,但真係個mon亮度得600我收左手
對螢幕亮度有要求嘅人可以唔使諗罪大住
應該話4K係暗啲 FHD嘅5夠射爆你對眼

利申:我覺得平時都燦眼到爆 我1嗰陣開50%-60%用
唔係,5系都係得600nits
viewfinder 同前鏡真係幾大問題
尤其前鏡由iPhone 轉過黎差太遠
變焦唔識自動換鏡頭都係容易令人覺得點解咁都做唔到既地方
最後就係ldac連線音質優先個問題,應該係部機最大既幾個賣點 唔明點解可以咁都bug
係陽光下真係會有分別
Sony食咗好多三星垃圾貨,唔知佢背後係點樣deal返嚟
Xperia 1之前全部用靚靚自家製前鏡

LDAC個問題暫時只可以熄WiFi解決
如果睇HDR片最盡都係600nits?
HDR片應該1000-1300nits
但關咩事
佢應該係鎖咗亮度限制 等你唔好燒印
唔係好make sense
講到去1000-1300
有冇source
又黎電池溫度當機身感應器溫度
HDR10係要上到至少1000nits,1iii支援HDR10

review我真係搵唔返

但係係講緊HDR嘅peak brightness嚟,一般情況唔會上到
下?唔睇電池溫度睇咩
話你on9你又嬲

hdr都未搞清楚又想厄9人落屎坑
OLED HDR只要求到540nits已經合格
1000nits係LCD
理性討論,點解要人身攻擊?我錯咪指正囉成日屌鳩人做乜撚
支援HDR10唔=去到咁光
好多入門電視都支援HDR, 不過部機得300-400nits
電腦MON都係, 好多假HDR
okay搵到舊機HDR峰值亮度大概730nits
我諗1iii都係差唔多

https://www.xda-developers.com/sony-xperia-1-display-review/
電腦mon幾多假嘅
買電腦mon真係要睇清楚
如u2518d有dell嘅假hdr

電視依加基本上唔會有假
差在支援hlg HDR10 HDR10+ Dolby vision邊種

lg cx nits峰值得600出頭,full mon 130nits都冇
觀賞性一樣好

但手機要拎出街,基本上越高會越好
600nits 太陽底做唔到幾多野
xperia1 iii 最高亮度仲差過1代,倒後行
邊到話差過?誤差個少少就係差過?
如果差一百都叫誤差
咁你咪當誤差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞