學車俾人呃

379 回覆
2670 Like 33 Dislike
對唔住標題可能誇張咗

但係想請大家幫忙評評理,因為小弟唔係太熟教車行業
如果大家都覺得係我諗多咗
我喺度同個師傅道歉

因為小弟女朋友要喺何文田區重考自動波私家車丙部,所以就上網揾咗個師傅補鐘

去到第一次學車嘅時候,師傅就約佢喺九龍塘上車。因為係夜晚9點學,所以我就車佢去九龍塘,諗住睇埋佢上車就走。

點知個師傅揸咗㗎貨Van嚟,咁我見女朋友上咗去一架貨Van所以就上前問

我:師傅,點解唔係私家車?

師傅:應該係溝通上出現問題,而家會車佢去換一㗎私家車再去學車。

我:咁去邊度換車,會唔會好遠?

師傅:呢曾唔關你事!

我:一來如果你去好遠,咁咪會曬咗好多時間。二來我又會擔心你唔知會車左佢去邊。

師傅:呢曾我唔使同你交代,扣好安全帶(同我女朋友講)

我:咁我揸車跟住你去換車,之後我就離開?

師傅一聽到我咁講就勁快加速離開。我尾燈都見唔到,所以想追都追唔到。

最後我打咗幾次電話俾女朋友佢先聽到,同我講去到師傅屋企停車場換車。

跟住我叫女朋友畀嗰堂嘅錢個師傅然後離開,話唔再跟佢學。因為我覺得個師傅態度好有問題。
女朋友照做畀咗$5xx個師傅。雖然連私家車都冇上過,不過我唔介意畀錢。始終我唔熟行規,所以唔想有爭拗。

我個問題係如果個師傅揸錯貨Van嚟

應該喺九龍塘等佢換返架自動波私家車先上車學

定係

跟佢車返去換(前提唔知佢會車去邊)
個師傅咁撚寸仲比條女跟佢上車?
比我即走
的確係關你撚事,又唔係你學,我換撚完車先再計鐘唔撚得嫁?呃呃呃 呃你老母
乜你咁渣ga,尾燈都見人唔到
佢上咗車,我喺車邊講
之後佢比油去,都冇諗住再同我講
咁樣算唔算呃鐘,你女朋友俾錢遊車河?係我嘅話一毫子都唔會俾佢
所以我一開頭話標題誇張咗
當然可以換完車先計鐘,但係佢乜都冇講,淨係話唔需要同你交代。咁我驚女朋友俾人呃所以先出聲
學車師父不嬲西開
嗰時佢一個人
如果係我,我最多俾一節錢

去到迴旋處都唔知佢轉左去邊,都幾驚
師傅攪錯咪取消下堂。行規佢地好惡上車就計。

態度咁差真係找個第二個好過。跟佢都唔方好得去邊,實扼爆鐘。
啱,我咁樣同佢嘈一嘈
佢都唔會有心教
換過第2個師父

教得幾好都無用
基本待人接物都唔識
當d客狗咁撚
我寧願同佢搵第二個
嗰下加速走佬,我火都嚟
報警,跟手次次佢師傅出車果時發現有違規即時打999
玩到佢上唔到堂
我都有諗過投訴,但係想聽吓各位ching 嘅意見先
廢事柒
換完車先計鐘咁換車個段時間佢俾返錢我?
仲叫條女俾錢咁豬,未俾錢緊係直接走人
教車壟斷太勁, d師傅唔休做係惡過西. 

不過你都跟得條女咁賠, 直升機咁湊囡. 比個師父見你有車車條囡, 應該大部份都hea教. 或者有小小野就鬧到你條女pk. 
我係見到貨Van唔對路先問下,本身都諗住走
我嗰時唔知佢俾人車左去邊,唔俾錢我驚佢走唔到
最多咪玩2次, 你報狗咪又係攪到佢條囡. 

人地知你玩野咪唔教佢條囡. 

快手找個個無咁嬲. 

得閒咪去運輸處投訴攪下佢, 政府野1823.  
呃下你鐘又一日.不過有d野好難講
係男人就開名
俾hiace放星
條女無左lu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞