DQ 達爾大冒險 ドラゴンクエスト ダイの大冒険 [2]

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
屌 我估唔到為左魔王哈德拉哭撚死
哈德拉真男人
今集啲配樂同分鏡都好出色關智一演活左ハドラ呢個角色
正義真男人代表- 波普
由一開始貪心怕死
比瑪姆屌無撚用
打獸王回心轉意返去搏命用腦救怪物爺爺仲感化埋獸王要光明正大單挑達爾
對大ching 慘敗但為左瑪姆繼續挑戰
達爾失憶, 面對巴蘭壓境扮懦夫一個挑3龍騎眾
學阿邦用自己條命換巴蘭條命
冒死學美多洛亞, 成功習得
達爾輸過一獲比大魔王+喪父, 全靠波普開解+鼓勵
發動破邪魔法前不斷質疑自己, 因為平凡人出身自卑但都頂硬上求阿邦之證發光
美露露捨身+攬住佢同瑪姆表白轉職
同騎士單挑食腦取勝
同瑪姆真點表白
唯一發現死神陷阱仲衝到入去救人
為哈德拉留低, 得到哈德拉承認了不起
之後打大魔王劇透唔講住

魔王軍真男人代表 - 哈德拉
一開頭輸過比阿邦就變到不擇手段
一直戀棧權力,直至輸到7彩先覺悟要捨棄一切
為左贏到達爾改造超魔身體, 無左不死身同魔力
改造後挑贏過達爾但知道達爾未盡全力所以等佢
對陣雙龍父子時最後知道自己有黑魔晶係身佢地唔可以全力以赴, 仲直接導致龍爸死亡, 覺得唔甘心同被巴恩侮辱
知自己時日無多, 叫西洋兵引開阿邦使徒專心同達爾做最後死鬥
用生命之劍迫到達爾出雷丁反手聖光劍, 終於承認自己輸左
被困方格9時屌醒波普同達爾唔好放棄
用崩解緊既身體幫波普達爾擋住爭取時間
求人神救波普, 怕害死波普流眼淚
最後一擊救阿邦, 得到阿邦原諒+道謝
含笑而逝

根本就係哈德拉幫阿邦教到班徒弟成材
達爾學識最強絕招同波普對戰大魔王永不放棄既心
今集好感動........終於睇到公主同達爾拖手........

同埋死神重以為會玩多幾集...死得太兒戲
Viu高層見字唔該買個版權配粵語播啦
玩多一集
等睇之後
我就咁睇返你啲描述 又已經忍唔住
點解一套王道少年漫可以描寫到咁仔細咁出色
奸角有成長,真係少,而家仲少
(唔係柒達入隊先成長,係作為敵人)
想講下幾個細微既地方
當初阿邦美加恩特前,阿布同佢講不如走啦都打唔贏,阿邦同佢講總有一天你會明白(大概第5集?)。

去到第30集阿布魔法力0對住龍魔人,為咗一人救全team終於明白呢個心情同覺悟,臨自爆前仲聲都震埋咁講:「應該沒有比這更帥氣的死法了吧」(聲優配得好好,聲都震埋真係哭咗)

去到73集,覺得哈特拉幫手頂令自己出到美多洛亞,到佢奶野時自己都唔想走。個種唔係為咗救全team, 只係想幫或陪個“夥伴”行到最後都可以賠上自己既態度,我覺得比第30集又高了一級。

阿邦行到埋嚟,先唔幫徒弟療傷。因哈特拉淨番右手左腳,好難自己轉身,為咗令哈特拉唔係扒住喺度死。先幫佢轉個身令佢死得舒服啲(或者有尊嚴啲?)然後感謝佢時,哈特拉嗰一句:你這傢伙
原來係同後面個死神講。
似渣住佢條巨龍多啲
我覺得係阿邦想扶起哈德拉一齊望住班成左材既徒弟仔
比哈德拉知其實因為佢, 班徒弟仔先成長左咁多
佢既死無白廢到, 唔係無意義既
呢集製作得咁好真係可惜咗 畫面又無崩 鏡頭 BGM 又配合得好
本身達爾同哈特拉決鬥> 出今集> 同步一堆SQUARE DQ類遊戲出艾班復活EVENT 一氣呵成谷人氣
俾個垃圾黑客搞wor 咗
咪係, 邊個再話細關定左型得英雄王同埋牙刷仔嘅聲
即攞呢一段嚟屌柒佢
話明龍騎士
條巨龍應該有返咁上下
終於等到比師父原諒
又一集
仲有幾多集完?
今集一開波就整喊咗我
等完左一次過睇
大師兄
何布成功畀瑪姆攬又抱何布計劃通
漫畫黨睇番今集突然諗起應該叫一大班僧侶去學美加恩特再一齊用魔王可以化灰

以下有劇透成份動畫黨唔好開:
呢一刻佢都未confirm 死神真面目既
斬死神果刀就係證據
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞