DQ 達爾大冒險 ドラゴンクエスト ダイの大冒険 [2]

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
班棋在爆炸中死哂?
因為…
呢套係咪第一套 同"靈魂合二為一"的動畫? (我指套野初出果時)

呢條橋都唔係第一次睇...之前Yuno 又係咁...
阿布單挑魔王勁正

招式名又夠型

今集
不過睇到預告又比大魔王玩
我係マァム見到ダイ今集咁型一定排卵
話說我以前成日翻睇漫畫
通常都係由達爾父子殺入魔宮呢段開始翻睇
所以幾記得漫畫版D 分鏡
今集達爾被大魔王鬥氣掌秒殺 同埋
達爾爆龍鬥氣反彈伊歐拉呢2個位
本來2個位都應該好震撼
但動畫版2個位都得半秒
反而休葛爾、獸王震驚果D 表情有足幾秒
感覺好奇怪 好似偷咗格咁
如果純睇動畫版既人應該會覺得節奏好奇怪
同感
之前 阿布第一次出メドローア時
個震撼感無漫畫表現咁好

但 有得睇我已好滿足
現時進度大約係 22~23卷 / 37卷
接近6成進度了

原來做到呢度都係得6成?

以為都8-9 成差唔多完

今集瑪姆放髮正

(同埋修凱爾又救多瑪姆一次,佢地唔一齊唔合理啦)
睇得出塞滿晒成集
連火葬完問番唔通比較鐘意土葬都cut埋
話說メドローア呢招其實都幾撚戇鳩
講就講到好撚勁,但師傅就話自己一支都冇用過
實質要用呢招嘅時候就個個對手都識得反彈魔法
屌我學嚟做乜嘢
魔法counter有無得反凱撒鳳凰?
唔知你有無睇原著
佢師傳本身係因為艾班某件事後
覺得自己無能為力 先開發呢個魔法
不過艾班後來能力提昇咗,用自己實力打低咗哈特拉
所以佢先無用到

劇透: 師傳佢係漫畫好後期有放咗一次,有成功殺敵㗎

魔法反彈問題無計,達爾連載果個年代DQ世界入邊
瑪荷坎達係魔法系統入邊係絕對反射,但無乜敵人會用
只係喺達爾大冒險入邊,反而係無乜人類用,得大魔王識用
(理論上阿布職業係魔法師應該要識,但未見佢用過,條友學魔法好似學得好偏,好多附助系魔法都無見佢用,懷疑佢無學到)
會劇透
等呀布表演
理論上應該反到
巴恩話佢既美拉索瑪就係帝皇不死鳥,照計應該係反到既,不過阿布條友好似唔識瑪荷坎達
DQ都係要到後期有マダンテ系列呢種特殊魔法先反射唔到
果下好撚型 型到出水 巴恩果下肯定係用魔界語講緊粗口

劇透
呀布後期個成長幅度真係快到痴撚線
開頭話龍紋唔怕咒紋
可能覺得太屈唔知幾時改到要爆龍鬥氣先唔怕
作者: 無改到呀,初期達爾爆龍紋果陣你地見唔到D 鬥氣之嘛
型到震
新手專學攻擊魔法, 唔係正常咩?
補助系 d招多數由奶媽放
所以佢地咪奶咗野 無人上Buff
隊上唯一奶媽未練滿等就轉咗職去做格鬥家
呢幾個星期, 集集都好好睇
今集死廢老出黎到, 然後走甩又係好睇到爆
哈特拉型撚到癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞