放射天團五堅情!娛百狼人殺 & 叮咚五堅情討論(266) 九澤CP - 最後一秒鐘

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
澤仔話想救小賴先跳出黎
好心直接賣左佢啦爆到咁點救
我真心覺得呢次串得好,連幕後都識笑佢畀人查殺唔驗呢個巨型bug
仲要騎士唔會畀2074反傷,更加構唔成騎士位
我都覺得跳得好好㗎,第三狼1.5.8.10唔叫定義啦,呢個係佢排坑方法啫
佢唔會踩定呢個確實嘅,不過佢平時會嘗試定義狼預嘅金水牌,今次好似冇,所以澤仔踩佢冇定義呢張對跳預嘅金水都叫做成立嘅
其實真係唔應該跳出黎救佢
同埋人設PER6IX點會悍跳身份

連旁白都忍唔住寸佢
必須留底總冠喎
啱啱開,零九唔似真預喎
2悍跳,4查殺,何來隱下去查最後一隻狼?
惡靈反傷佢點報查驗?
出自09口就覺得好狼
保太多人加發4查殺
話前面唔似有狼 狼開佢後面
如果係悍跳講得太多資訊
明明以前賴妹做狼超勁,一路keep住玩點解會越玩越差
真心覺得佢倒鈎倒到入晒血
第二日佢竟然仲話”如果2係真預 我覺得佢唔會驗5” 勁似平時倒鈎啲口吻
被人發查殺唔拍身分 仲要諗2係咪真預
佢太慣性倒鈎
佢狼王都會打小狼
做佢隊友喊3聲
間接反映佢連做狼人衝鋒都唔識呀
佢係真預 你4號可以早抖
但以佢能力黎講,依個發言好狼
個套路唔成立
除非佢打2係惡靈跳預
所以第二日小賴爆狼+鋒澤亂跳巫之後我即時理解不能
個個係屋企就專心唔到玩
係之前畀人大鬧特鬧之後偉晉好咗
其餘得李岳,荳荳,沁岳同艾莉兒叫發揮穩定少少
其他一做民就好似唔聽人發言咁
唔通係1咩
10跳巫一定錯
4已經爆狼,騎又唔知仲在唔在生
衝出黎跳巫同送死冇分別
我唔會定論話佢錯
如果當下佢發言係咁:跳巫報話冇毒,順住6號話2號單票掛6,話係預驗流(順便增加2號預面),咁嘅話就變咗可以話6號惡靈反傷2,推6保4,淨返巫獵+兩晚對兩狼,即刻勝算高一蹶
不過歪刀澤同歪刀賴似會刀唔中((
呢啲係我未睇到後面,聽到西瓜哥哥發言話2單票掛6嘅時候諗到可以畀狼隊用嘅劇本
唔係話呢個劇本執行咗就一定贏,不過起碼畀係唔救賴or齋跳巫送死嘅贏嘅機會高一蹶囉
澤錯嘅唔係跳巫呢步,我覺得係冇諗得夠多囉
冇得話諗唔到最有利嘅故事線係佢錯,臨場真係未必諗到,但係對跳巫喺呢個情況連毒口都唔報先係爆狼行為
10發言前佢嘅資訊係
狼隊狀況 : 2 狼王被毒,4小狼被查殺+發言爆狼,10惡靈未入大眾狼坑
已死好人: 9真預,5未知身份
場上一定有獵(5&9死無技能)同8巫
1,3,6,7身份會係三民一獵/兩民一獵一騎

如果係後者,10突然跳巫,如果1係騎,撞真假巫
撞8票10,夜晚狼刀神刀民都唔夠刀,第二日票4好人勝出
如果係前者/1唔係騎,就算畀10兜到4爆狼,盤2真預
9票走無技能必定小狼,打6惡靈
只要1號夠清醒的話8,10分票,真係票得走8嗰陣無技能你點解釋?

真係跳得贏但你都已經係開住張狼牌同人打,到時場上獵+2民1騎/3民,已經無嘢可以盤,睇刀快定票快
既然未畀人懷疑,不如放棄4,刀8
起身仲可以推3/7,感覺上生存空間仲大
因為喺娛百倒鈎就係高玩
特別係如果小賴自己做好人兼第四隻狼既時候
狼隱就會贏
重點係,就算冇上帝視角都係咁講
諗法就係因為當時好明顯已經係4/10綁定同陣營,如果放棄4,你10都係走唔甩,3/7其實根本就爆水民推唔郁
唔理有冇騎士在場先,你如果對跳得好嘅(報未毒、話2驗6係惡靈),無論仲有冇騎士在場,你嘅收益都遠高過唔跳直接放棄4

翻睇夜晚畫面,4/10夜晚係覺得5/8似巫(唔好著重係咪巫,其實就係覺得佢似神),咁5死冇技能就只能夠係巫/騎,8又跳巫,5係騎嘅機會都幾大

玩狼殺drop notes嘅重要性就喺度啦
6都幫你講埋話唔知2做乜單票掛佢,惡靈or魔術師板嘅預喺前置位發言係留唔到驗流㗎,就可以將2投6呢樣嘢合理化,將風向帶返去2係真預,推6容易好多(本身9係真預條線6係完全推唔郁)

雖然盤2投6呢條線唔一定要跳巫先可以拉風向,但係跳咗巫話冇毒即刻說服力max,如果假設真係在場仲有騎士嘅,信呢條線嘅機率唔細,咁好大機會唔會驗;唔信/unsure嘅都未必會驗,會直接翻牌驗對跳巫嘅機會真係唔大;加埋騎士可能已經走咗呢個可能性,收益嚟講係高嘅

冇騎士驗嘅線推6刀3(明顯係民),8已知冇毒嘅巫,得返1/7,贏面唔細
有騎士驗嘅線驗8投10刀8,最後獵人PK唔見得小賴輸硬,佢最擅長就係最後PK(唔知有冇退步,好耐冇見佢最後上PK台)

放棄4嘅線,下晚基本上一定被6/8推10,贏面明顯低好多

「只要1號夠清醒的話8,10分票,真係票得走8嗰陣無技能你點解釋?」唔使解釋㗎,起碼呢晚唔會死,女巫一嚟冇藥二嚟推走咗,騎士起碼要下round先有得驗人,計埋仲有兩刀,推8得返一神or兩神,兩刀一定夠㗎喎(仲有2074要先過狼王走嘅道理,10都仲有機會係狼王,都未必先歸8/10)

點計都係好好地跳女巫最大收益,所以話錯不在跳女巫呢點,而係跳得衰呢點,連有冇毒都冇報就真係要鬧
下星期終於開始返廠錄影

《娛樂百分百》於疫情期間創新啟動線上錄影後,將於下週二(14日)恢復進棚錄影,黃偉晉、邱峰澤及陳零九睽違三個多月,終於將在節目合體,也將舉辦「娛你一起」 線上粉絲見面會,回饋給《娛樂百分百》YouTube會員朋友!參與活動的朋友不僅當天能與主持人線上視訊直播,畫面也將同步在晚間8點於八大綜合台播出,活動詳情請見《娛樂百分百》官方社群粉絲專頁。

https://ent.ltn.com.tw/news/breakingnews/3663641
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞