日產新note 好唔好力

165 回覆
3 Like 27 Dislike
其實應該唔會多咗嘢保養?
摩打單速,引擎冇波箱
比起複雜嘅Parallel hybrid,佢呢套嘢望落冇咩整喎
樓上巴打話 series hybrid 咪啱
原理就係引擎發電 叉電, 再用電去推摩打

兩種動力混合好似puris 嗰啲叫parallel hybrid
理論上係好過parallel
本身引擎keep 住均速已經無咁易壞
基本因為佢淨係發電, 你淨係得閒換下偈油同水箱水已經玩到好耐

而摩打基本上又唔會點壞

最麻煩係粒電成日又叉又放咁
自然容易熱, 而佢散熱又做得麻麻地
所以會快過tesla 嗰啲打柴
你咁define嘅話所有非plug in嘅hybrid車都唔可以叫混能啦

雖然有電有摩打,但係能量來源都係燃油一個
好奇一問用電油做發電機個efficiency係咪好高?因為以香港嘅油價嚟講都可以做到咁大km/L真係好犀利
唔係發電個efficiency高
係電能轉動能果個efficiency高
Serena e power先係$1.3
Note $0.7左右喇
公路多的話邊款hybrid 似乎都無乜著數
愈多行行停停愈著數
去左showroom 睇,部車好靚仔,順便睇埋jazz,原來note仲細部過jazz,就咁睇完全唔覺
線條問題
應該都係,但jazz個頭真係唔好睇
咁而家火車都冇火啦
咁就有改裝空間啦,大輸出發電機
佢嘅問題係摩打嘅輸出大過引擎輸出
即係偈同摩打同時出盡全力,都係會消耗電池
而佢散熱又做得麻麻地

何以見得? 有冇評測話散熱唔得?
馬路而家都無馬啦
原廠好似保3年
呢部車唔洗叉電架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞