[22]香港地道口味 港式羅宋湯

72 回覆
25 Like 3 Dislike

鼓油西餐對於每一個香港人黎講都應該唔會陌生,我相信每一位香港人都曾經比人問過 "要紅湯定白湯? ",其實紅湯就係源自於俄羅斯羅宋湯,經過改良之後先成為今時今日既港式羅宋湯。俄羅斯羅宋湯最大特色係會加紅菜頭,所以個湯會比較重酸味同睇落有明顯既鮮紅色,而港式羅宋湯就會帶有微微既辣味。
除左當湯飲之外,羅宋湯亦都可以配通粉或者意粉黎食,依個亦都係香港茶餐廳既特色之一
熱辣辣既羅宋湯加上牛油餐包,簡簡單單已經係豐富既一餐
而羅宋湯依類炆燉既食品,適合煮好後隔一晚再煲熱,其味道會更為濃郁

材料
牛肋條 500g
椰菜 1個
洋蔥 1個
甘荀 1個
薯仔 1個
西芹 1條
蕃茄 3個
辣椒 1條
蒜蓉 3-4粒
月桂葉 2片
紅酒1杯
水 適量
茄膏 3湯匙

做法
將牛助條解凍至室溫並用廚房紙巾印亁水份,切成細粒
洋蔥,西芹,甘荀,薯仔,蕃茄切成細粒備用
椰菜切成細片備用
用白鑊放入牛肋條煎封其表面,加上少許鹽及黑椒,令到牛油釋出至鍋中,盛起備用
利用牛肋條既牛油先煎香洋蔥,西芹,甘荀
加入蒜蓉,辣椒,茄膏與食材炒勻
倒入牛肋條,轉大火,然後倒入一杯紅酒,等30秒待酒精揮發
加入蕃茄,薯仔再略為炒勻
放入椰菜,將水加至略蓋到表面,放入兩片月桂葉
先用大火煲滾,然後上蓋用中細火煲大約1個小時

蜜椒薯仔牛柳粒
https://lihkg.com/thread/2678747/page/1

紫菜魚蛋豆腐湯
https://lihkg.com/thread/2677221/page/1

老少平安 (魚肉蒸豆腐)
https://lihkg.com/thread/2675788/page/1
色好似差d 落多d番茄,茄膏好d?
其實係岩,要紅多D係應該再落多D茄膏
港式羅宋湯應該要用牛腩碎
巴打真係FANS
今次呢味餸麻麻地
牛腩碎好難食
用牛肋條D牛油出晒黎個浸香氣
你鐘意食咩,我過2日POST
不過要睇下有無整過
唔食牛可以用咩代替牛肋條
出題俾你 : 意粉
煲一個鐘未夠新
同埋煲湯唔會落蒜蓉
其實唔落都可以,唔係好影響個味

一個鐘叫做食得,
所以我都建議大家隔晚再煲多15-30分鐘係會好味好多
乜撚嘢叫鼓油
其實牛油係比到依個湯一個好獨有既味道,你話100%取代,我諗無

如果真係想食"類似"既野,咁都有2個方法
1) 用豬五花去取代牛肋條,做法一樣,先迫出豬五花既油
2) 唔落牛肉直接煮晒其他步驟, 不過會有小小變左雜菜湯
同埋無左肉既話可以落返D鹽去調一調味

豉油 豉油 豉油 豉油 豉油 豉油 豉油 豉油 豉油 豉油
自膠, 罰抄10次
月桂葉要碎上先更加可以出到味
同埋煲羅宋湯我建議落冰糖 最後煲完再較味
重點胡椒粉師兄無講到

一個鐘正路入唔到口 啲牛肋條未淋
香腸?
巴打講個3樣野我都真係無,
下次參考下睇下有咩分別
BTW, 冰糖會唔會太怪,個湯會變得太甜

我D牛肋條真係可以wo, 有埋紅酒做軟化作用,一個鐘我食得
無話唔得既, 加埋餐肉蛋配牛油方包凍幻茶
唔洗落紅菜頭?
意粉好撚多款
我執執再出
有你做我女朋友就好
可以經常食好西
我都好鐘意食, 不過啲味會唔會怪咗d?
牛嗰度, 下次可以試下買咗牛扒/ 碎牛返嚟將啲唔靚既位留番嚟俾羅宋/ 其他湯
正宗既羅宋湯係有落,你係香港茶記食個隻就唔會落
如果你鐘意比較酸既話都可以落
不過香港大部份人都未必鐘意太酸既味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞