[22]簡單滾湯 紫菜魚蛋豆腐湯

21 回覆
22 Like 7 Dislike

生活係香港,好多時放工返到屋企都已經7,8點,想話煲返啖湯水飲下都唔係幾夠時間,所以滾湯就會係你另一個好既選擇。一個紫菜魚蛋滾豆腐湯已經包含晒魚,菜,肉,就咁配碗白飯或者加個烏冬都已經係又簡單又有營養既一餐。

材料
紫菜 1塊
魚蛋 10粒
豬絞肉 100g
豆腐 1磚
薑片 2-3塊
蔥花 適量
雞湯 500ml
水 500ml
雞蛋 1隻

豬絞肉醃料
生抽 1湯匙
胡椒粉 適量

調味料
胡椒粉 適量
麻油 適量

做法
將豬絞肉用醃料醃大約15分鐘
將紫菜先用白鑊烘熱兩面,然後略略拍走沙粒(如有),再用水略為沖洗準用
先用大火將1份雞湯及1份水,薑片煮滾
放入豬絞肉,紫菜,魚蛋煮5分鐘,確保豬絞肉唔會結成一大舊
轉細火然後加入切粒豆腐
細火煮多5分鐘左右至豆腐熱透
將雞蛋發勻,然後慢慢在湯面淋上蛋液,待30秒才攪拌,整成蛋花
隨個人喜好灑上蔥花,麻油及適量胡椒粉調味

另外除左魚蛋,亦可以加入墨魚丸,蝦滑等食材

老少平安 (魚肉蒸豆腐)
https://lihkg.com/thread/2675788/page/1
最怕紫菜湯落薑,極難飲
仲有蛋花都係

就咁買舊瘦肉, 醃佢幾個字
水滾落肉,滾15-20分鐘
落紫菜同魚蛋, 試味, 淡就加少少鹽
好過飲個d雞湯呀
所以只係2,3片都僻走豬肉D躁味,你飲落唔應該會飲到薑味
如果唔鐘意雞湯底,其實可以改用大地魚粉,一樣都可以
要落埋雞翼先正宗
雞翼魚蛋湯
仲要煎埋2條紅衫魚
煲湯唔準落魚蛋&蔥
另外紫菜湯靈魂係蕃茄
加左蕃茄個層次上昇左幾倍(雖然個色唔係幾靚)
魚蛋一定要落新鮮街市一餅個隻白魚蛋
如果用急凍既好難食

真係未試過紫菜+蕃茄, 下次可以試下
魚蛋湯係一定配雞翼
識唔識架?
街市啲豬整極都有陣味。屋企人又唔覺 係咪我問題
整依啲豬肉記得要落胡椒粉,如果唔係會有啲燥味
己經試過用即磨 都係有陣味 屋企人又話無
你整咩野?
整之前同胡椒粉,生抽先醃一醃應該會遮到個味
用肉碎整既餸都係咁
咁又會唔會係你買個檔豬肉既問題?
唔落薑會好寒 好似係
係有咁嘅作用,但少少紫菜問題應該不大
我老母煲過呢種湯,佢話冰箱仲有幾粒雜丸(魚蛋,牛丸,墨魚丸),拎埋黎加少少肉片滾紫菜湯
紫菜湯落薑啲味撞曬車
瘦肉熬水落鹽加紫菜提鮮落蔥增香
又可以加蛋花
已經好夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞