殘奧要改名做帕運根本係矯枉過正

113 回覆
101 Like 128 Dislike
障礙呢兩隻字都係負面喎
智力障礙,智障
洗唔洗又改名
台灣係玩用字「正確」呢方面真係有一手
例如唔叫智障唔叫弱智要叫喜憨兒
唔係隻字負面,係個人令到個隻字負面
所以唔叫智障,叫普通人喜憨兒一樣係負面
咪話左觀感只係包裝
只係想phase out殘疾呢個詞語
重點唔係有無任何負面意味
而係因為殘疾係形容緊不可逆既機能問題
況且其實障礙係中性字眼囉
你都可以咁講,不過最初係得射術比賽,參加都係下半身不遂。但而家明顯唔止呢種傷殘。
從呢個角度殘奧甚至比本身既字更貼切
有時翻譯會比本身既字好就係因為佢引入個字既時間可能比較遲,咁佢既起字甚至比字源更準確
可能香港用殘字係有貶義。
但我自已覺得殘字係好中性真係歧視都應該係因為個對象多而唔係因為用咩字咁。

好似我討厭基佬既,你無論點改個字,當個字指涉緊基佬我都會有反感。
咁都要改既,永遠都改唔完。
咁所以para stands for parallel﹐依家叫殘奧已經唔係意譯直頭係自己coin個中文名比佢
咪好似匡智都唔負面㗎

班左膠以為改個名就叫做到嘢
改個名使唔使咁大反應。
障礙點會係負面
97前嘅英國人定嘅譯名係跟支那
唔洗咁大聲講自己97後大陸落黎喎
無啦啦又變英國人咁其他呢
樓主岩
唔明點解咁多負評
連登咁多弱智唔識英文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞