殘奧要改名做帕運根本係矯枉過正

113 回覆
101 Like 128 Dislike
驚人玻璃心所以改名算唔算歧視
嗰個圈子嘅人都冇出黎講殘奧帶有歧視意味
成班左膠就衝出嚟要正名又呢又路
唔係社會一有任何聲音就要改,都要睇核心嗰啲人有冇咁嘅需要
唔係我覺得佢哋扮正常人搞奧運
係有人咁樣認為
特別係一D真係以為奧運就係兩個星期玩完就無既一班人, 覺得佢哋出嚟係獻醜, 晒時間
佢哋唔知原來係一班傷殘人仕突破自己身體既障礙, 發揮自己所長, 唔同嘅運動/身體障礙會演伸唔同嘅規矩, 喺有限嘅空間去爭取體能上既表現

個人觀點, 殘依個字係錯左個重點
係, 車禍冇咗隻手就係冇咗隻手, 變成所謂嘅'殘'
重點落左去'冇左'身體既一部分, 呢個係客觀嘅事實
但真係個人觀點, 依個係一個'障礙'多於'殘'
兩隻手做一樣嘢十分鐘, 一隻手做同一樣嘢需要一個鐘
佢要用同一隻手, 用多幾倍時間, 冇得換手休息, 冇得用兩隻手協調既情況下做完同一件事
係要幾多嘅毅力幾多嘅苦先可以克服種種嘅'障礙'

客觀既描述都可以帶來唔必需存在既負面影響
殘係個事實
佢哋克服障礙都係事實
選擇用一個正面啲嘅角度嚟睇
真係一定就必然去到'矯枉過正'?

奧運分男女子組係為公平
但都係因為大部分人有共識, 認同男女性別體能上有差異
究竟係唔係真係有足夠嘅人明白'傷殘'嘅意義
係咪可以跨過呢一個諗法
唔係淨係睇到'殘'
而係可以將個重點放喺佢哋背後所面對嘅障礙同為咗克服障礙而展現嘅毅力?

定你真係覺得係我問題?
我認同喺推動正名既人當中
係有一啲食飽飯冇屎屙嘅左膠
講咗當做咗
覺得正名後就天下太平唔會再有人歧視

但都真係會有另一批人
真心想將呢種風氣去糾正
係好難, 唔係一朝一夕可以做到

所以攞返同性婚姻合法化出嚟講
四五十年前開始講呢樣嘢
行得最前嗰班人咪又係不斷畀人批鬥
家庭觀念重嘅, 思想保守嘅, 宗教信念強烈啲嘅
日鬧夜鬧足足幾十年...
有啲情況音譯其實幾好
台狗呢排日撚日神學士神學士
淡化晒班仆街嘅醜惡面貌
要改既係啲人既心態思想 完全認同
改咗個名但係唔改心態係冇鬼用 100%認同
以為改咗個名就天下太平以後都唔會再有歧視, 係天真到絕倫

我唔覺得改名係最好嘅解決方法
但係如果淨係討論改個名都遇到咁大嘅障礙
又點樣去討論改變呢班人嘅思想?

有一班仆街改唔改名都會歧視
佢哋唔係我哋嘅討論目標
而係嗰啲會將自己仔女改名做陳美麗張英俊既人
係嗰啲唔鍾意同人講自己住'大角咀'而係住'奧運附近'既人
應該叫 啪奧
殘奧/帕奧既起源同現代奧運起源係無太大關係,從佢外文既字源都係解半身不遂。如果叫殘疾人士奧林匹克咁就係夾硬將佢同奧運扯上關係同佢置於從屬地位。

不過殘奧亦有嘗試修改佢字既意義,變成旁字既意思。咁叫殘奧定帕奧都唔大問題。前題係普通語境下殘字無眨義
1個人講啫,唔等於其他人
台灣嗰邊好多選手就係buy帕運呢個名
因為你真係on9囉
香港呢d外交譯名係主要跟支那㗎啦
呢個係事實 自己無知唔使唱通街嘅
笑咗 班支那term打手點算好
一開頭係paralysed, 依家改咗做parallel
咁所以無論係邊個,殘奧唔多啱

除非改做physically disabled就啱了
香港社會真係有人覺得殘奧係歧視緊咩客觀形容殘疾人生都歧視矯枉過正
真係關心班運動員不如要求電視台直播同運動員獎金睇齊好過啦

講個名仲多過睇比賽
左膠
為個名而嘈
成班左膠
過多幾年,帕就代表殘疾,到時又話歧視又要改名
上面先copy完你咁快炒車?
台灣殘疾人士基本上分兩派
第一種係 殘疾 社會要幫 要比補助 最極端係我唔做野你都要供給我生活所需
第二種係 殘疾 係適當設備輔助下 同普通人係無分別 比較多倡議組織係呢個立場
殘奧改名算係支線任務黎
一日唔改名 班刁民會話
你都識講 果d叫殘疾啦 仲爭取多d錢補助我地?
資源一開就返唔到轉頭
殘疾已經係台灣改名叫做身心障礙
改埋帕運就慢慢phase out隻字
可以話係方便自己做野 觀唔觀感呢啲純粹包裝
真心唔明 Paralympics 同「矮仔鬥高比賽」本質上有乜分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞