殘奧要改名做帕運根本係矯枉過正

113 回覆
101 Like 128 Dislike
社會有聲音想改
話事個D委員就理論上聽到然後參考
社會既發展方向應該係由人民討論而起
唔似得香港D偉大領導.........
殘而不廢 細細個都學過啦
當有人叫人百線 百線就慢慢變成貶義詞
然後就改個詞做弱智 然後有人用弱智去話人
慢慢弱智就變左做貶義 然後改名做智障
然後如是這 低能 低智 唐氏 匡智
基本上點變你都唔會改變到佢意思嘅本意
事實上大家心底深深處都知道
呢啲字就係講緊一班能力比正常人差嘅人
而大家欣賞係欣賞緊佢地嘅毅力
但無可否認 大家係加上同情嘅加分情況下嘅欣賞
敢問清
殘疾 個殘字 係點解
樓主置頂
叫學生會
吓?
咪就係香港同台灣既分別
咪就係台灣行先過我哋既分別
咪就係佢哋有依D改變我哋無既分別
Can’t agree more
英吉列帕米亞列
樓主啱,咁佢真係殘障人士先參加得,
唔通男子、女子項目又要音譯咩?
睇過Para古希臘文解旁邊咁解喎
仲要喺後面加翻(或譯塔利班)
唔可以選定一個黎用
不嬲美國民主黨做就左膠
台灣民進黨做就好波
呢篇嘢應該好快會消失
當人人明白「帕拉林」意思,咁帕拉林咪又係指殘障!
咁以後咪笑人帕拉仔,帕拉會變貶意詞,有意思咩
真心 改做傷健人士奧運會咪算
幼稚園改名未
我啲仔女好似俾人話幼稚咁
The word “Paralympic” derives from the Greek preposition “para” (beside or alongside) and the word “Olympic”.

https://www.paralympic.org/ipc/history
輸出中國模式思维,但點解MTR奥運站不叫世運站,港共都唔buy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞