做咗一年社畜後有感

262 回覆
1925 Like 39 Dislike
香港好似好難有一份工係你樂意將佢變成生活一部分。
友好互信嘅同事關係,上司嘅appreciation,工作完成嘅滿足感,真正work life balance每日只係番七至八小時,人工比得合理而又有齊上述嘅野我真係會無咁抗拒番工。

有無巴打可以分享下自己有無做過份咁滿意嘅工?香港又好外國又好。
我自己初畢業都曾經接近有過,係人工太低無得唔走
歐洲英國加拿大會唔會好啲
過50k仲係咁諗
如果我中六合彩我仲會返工 屌啦
頭一年咪大感觸

返多幾年個人化左就冇乜感覺
舊intern公司有beer tap,gaming room,咩零食、嘢飲同杯麵都有得撳,有肺炎前已經可以自由wfh,講緊可以成個月唔返公司都ok,買醫療嘢有平,食lunch可以claim400,dinner 800
你要圖我pm咗你了
馬丁路乜鳩
喺香港生活,一定係跟大路做黎生
因為揀其他options會比人批鬥

你想親戚朋友日日比說話你聽
定還是乖乖地做黎生,到他日事業有成,啲人主動奶你袋底?
用碌鳩舉下水樽會無咁攰
pm埋我
我30k做到成隻狗咁
一至五由八點幾做,做到凌晨一點,中間得食下飯、沖良
連續幾日係咁做到凌晨,星期六日一時時要做野
長假都係有時放得一兩日
真係人都癲,完全冇抖
有時我諗人工高,只係因為工時高
好似當正自己打兩份工咁
好似睇唔到出路,有諗過好冇試下加拿大owp
會唔會加拿大可以工作生活平衡,又可以有體面生活
但重係猶豫階段,又唔捨得香港份人工,我知繼續做落去一定可以慢慢升上去,但又好辛苦
最可悲嘅係同朋友嘅話題由:
去邊度玩呀
幾時踢波呀
最近咩咩劇好睇,一晚追曬

變成:
屌今日又OT
你揾幾銀呀
又轉工?早幾個月先聽你講quit 左
老闆好唔好人
同事好唔好人

千編一律 咩興趣嗜好冇架啦
係 話就話返工好攰唔想返
到真係唔洗返又會係咁搵工。。
好撚驚脫節
好撚驚脫節
揀份hea工做副業囉
好多人都係咁
但係連登仔鍾意極端資本主義喎
中到貼地 真係好攰
我都想轉工
又係想做你依類型嘅工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞