做咗一年社畜後有感

262 回覆
1925 Like 39 Dislike
畢業都講緊就嚟一年,返新工每日ot到八九點先走收工個腦係咁徘徊住好攰好攰呢兩個字返到去食完飯都講緊就嚟瞓,原本鍾意做嘅嘢,慢慢都因為冇時間同精神,就提唔起莖去做,朋友都會因為夾唔到時間等等原因疏遠咗,就算出到嚟,兩條友都因為環境改變,冇咩共同話題

慢慢明白點解香港地咁多好似黎生咁嘅人佢哋其實唔係真係鍾意返工,只係佢哋驚,驚自己嘅位置俾人取代,想證明自己嘅價值,覺得呢種人好可悲,亦都覺得自己好可悲

回望返做社畜前嘅自己,嗰個健談同純真嘅自己而家反而嚴肅起嚟,當自己著上件西裝,就好似戴咗個面具咁,嘗試隱藏自己你亦都知道其他人都係咁,你又點會返工喺人面前做得返自己。當面具變成生活中一部分時,你已經分唔清邊個先係自己

從中小學每星期都期待返學同同學玩,到而家日日都期待放假,逢星期日下午知道假期就完,然後開始失落開始問自己人生係咪就要咁,最後腦海閃出一句:條路自己揀

如果你未出嚟做嘢嘅話,記住喺你做社畜前做哂你一直以嚟想做嘅嘢,盡量見同搵你身邊啲朋友,諗定邊啲興趣係你以後星期六日都會keep住做嘅因為你唔知道大家出嚟做嘢之後會改變幾多

好攰
露下鳩會冇咁攰
iq題呢
日日個腦都諗起舊嘢點dup,你仲邊度有時間諗
就係露完先要換新工咁都話我sex harrassment,你話有冇天理啦
覺唔覺得自己日日係到鳩吓鳩吓好可悲
搵到份工前gap咗兩個月,日日都好大壓力會搵唔到工
大家其實都只不過係社會嘅齒輪
一樣
咁鳩諗真post
10/10
馬囝返唔到p 記而家返遞間
好想喊但喊唔出,日日返工個樣: =_=

出嚟做嘢都可以一樣做返大中小學嘅嘢
睇你想玩checklist人生跟大路做黎生
定係自己reset game比自己玩自己做莊
間嘢對我career path幫助同做p記差唔多就係正正知道呢條路舒服過做audit,所以真係冇得怨
日日放工冇時間同精神做自己鍾意同做開嘅嘢,得返星期六日得閒真係要諗下點用嗰兩日
有朋友想轉行讀社工
呢行係未真係咁伏
番邊行咁辛苦?
你鍾意做,同埋性格啱咪唔伏,咩field唔夾都係伏㗎啦自問對人耐性唔夠
做左社畜之後
發覺「少說話 多做事」呢句野只係啱一半
多唔多做事就隨你
最緊要少說話
職場上好多奇形怪狀既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞