做咗一年社畜後有感

262 回覆
1925 Like 39 Dislike
屌我一直以為係搭足社會做畜生
星期五已經hea做
做人…
你有得揀咩?
你出世都係你老母揀
馬丁唔再鳩
試過以為做完幾次,之後先同你講原本個process錯,一係就話個table唔update,要我搵學用其他software去砌返個template出嚟最難頂係唔可以用coding去做啲應該要用coding嘅嘢,逼我砌扭計骰咁砌
差唔多
本身已經攰,睇書仲攰
有嘅,睇你係咪想堅持條path
呢篇嘢有機會係不停重複,你可以選擇,諗吓自己係咪需要咁樣。
有冇人會好似我咁寧願每日個工作時間長多2個鐘 但係一個星期中間可以有多日假

而家真係覺得好攰又冇晒私人時間 星期六日出到街又要同人迫餐懵 想食個飯又話要排一粒鐘隊 平日放工約朋友食飯又趕頭趕命第二日要返工

不過我都知係幻想 連勞工假同銀行假睇齊都話要分10年搞 取消強積金對沖又搞咁耐 2021年仲用血汗工廠嚟提升競爭力
IQ題
估一個歷史人物
呢啲係核心問題黎

就算香港復活 職場文化一樣咁西
梗係要換新工啦,你話提唔起莖去做喎
人哋本身有性趣都變harrassment啦
香港人命運

做社工有幾多個係拎個心出黎幫人

咪又係逗人工, ngo 係度度橋點拎funding

見case , 9寫report
其實你experienced緊大部分人番工既感覺
其實唔算係it狗,其實個software可以用coding,但最後堅持用佢嗰啲function去做automation因為原意係想每個department就算唔駛technical background都做到,已經撳住個consultant唔好dup code
真正無私既人
自己辛苦就算,唔會想生b拉隊友害埋佢
利:慘被父母拉做隊友
返一個星期都知啦
同朋友環境唔同少咗嘢講基本上佢唔會明你做緊啲咩
竹笙,因為我係畜生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞