做咗一年社畜後有感

262 回覆
1925 Like 39 Dislike
窮爸爸富爸爸本書都講左 成個社會係被engineered 到宜家咁既樣
有錢人想有人幫佢地做野 整個教育制度都係教D人出黎打工
叻既人賺到多D錢可以早D退休享受 但都係離不開整個制度
做份普通工要做到退休先可以退下來
當年佢出呢本書果陣都受到好多阻撓 最尾自資出版 因為書既內容太敏感

再者各國政府係咁印銀錢導致貨幣貶值
而有錢人將自己既錢投入資產 資產跟隨通脹自動升值
唯獨是打工仔繼續捱貴野 人工加少少等你重生存到

所以再辛苦都好 唯有靠自己殺出另一條血路先可以走出去
腳踏實地啦
拿拿聲cow個老細咪唔洗咁煩 hk有西襯嫩用
我都想有西
窮富爸爸本書講埋D阿媽係女人既野
阻條毛咩
返咗幾個月intern已經有同感
轉工保平安
咩行業公司咁好
兩條友都因為環境改變,冇咩共同話題

除咗返工攰到做唔到自己嗰part好有共鳴之後,講朋友呢兩句簡直係中到入心入肺

話就話同班frd有keep住聯絡,但係越嚟越唔啱傾,每次都係一句起兩句止,越嚟越疏遠
會4
下份一定會更好嘅
趕project deadline自己同隊友solve問題solve到8-9點
藥廠
人工 / 每月返工總時數 = 你就會知高唔高
你咁請 其實做7仔都可以高人工👍🏻
lm
條友on9姐
根本自卑到癲
人地講兩句批鬥又放上心當真野
永遠睇人面色做人?
你冇自已既?你一定要大眾play既?你唔知自己想點既???

咩撚野香港地「一定係跟大路做黎生」
點解要一定????
你咪慢慢鳩跟 thanks

自己出嚟撈隨時仲好搵
閪書都請到聖經
真係阿媽係女人wor….
上一代大把人都知
必經
早D「脫朋 」
慢慢重整朋友圈
留返三觀思維aligned既人
咁先會有意思交流
你都戇鳩
咁都叫自卑,你係咪叫自大?

希望你唔好網上兇狠,現實碌撚
我見過太多唔識睇人臉色做人嘅人嘅下場係點,大部分都唔會有好下場

每個社會都有唔同嘅遊戲規則
你可以唔跟,後果自負
事業冇成都冇乜嘢,香港大把黎生都係咁
但係揀其他options,社會大把說話你聽

總之香港社會咁扭曲,無非都係逼全部人要follow同一條path做人,搞到人人冇哂自我同夢想
有時我都係咁諗,可能做兩份看更瞓下覺冇咁辛苦
兩手準備喇
咪一邊打份hea工一邊副業
專業人士就另計喇
點解你入唔到
通常歐美公司係自由d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞