做咗一年社畜後有感

262 回覆
1925 Like 39 Dislike
行行都係睇錢份上
社工其實都係跑數,完
過多幾年會慣
再加埋武漢肺炎爆發
搞到冇得去旅行
已經變得好撚頹
真……黎生工作生態文化係得香港係咁
去到外國係另一回事
睇下你鐘意做啲咩啦,我8點收工,我自己鐘意睇書,咁搭車返屋企嘅時候就可以睇最多十幾頁(真係好L攰)之後先7訓,訓醒就到屋企。每日如是,兩個月睇完一本書,一年就6本。
井吾井得邊間
努力儲錢,然後移民
揾得少錢姐 你揾4-5萬一個月 你唔會咁諗
i/10
基本上就係onboard 2星期後老細想用新software automate成個workflow,影響哂成個apac,而本身嗰個process乜q都錯,講緊啲source係幾年前冇人執過,甚至幾個mapping轉手兩次都冇人知佢存在舊logic仲要係錯,得我同個consultant頂哂。而家算整完,本身個process幾個鍾先做完,而家撳個制,幾分鐘做哂
越自卑越驚被取代
其實冇公司係唔會冇左一個人而唔得囉…
我公司都有幾個師奶係咁好煩
想同人講嘢日日都係同老細report progress,平時會撩下啲清潔呀姐,而家唔敢
社畜係咩?
社工?
我今個星期五放工都係到諗,就算你返工幾咁輕鬆都好,你個人精力都專注同一個事情太長時間(4-5粒鐘),人嘅專注力係冇辦法維持咁耐,所以放工都一定好辛苦

唔想逼自己再做其他嘢,只想睇手機就算,之後就每一日都係咁loop
聽落幾勁,照計應該幾有成功感,我都想做
通常project完左有得抖番幾星期,你唔使太灰
用咗成日腦唔想再用腦
已經無可能集中到精力
唔講啦,以前想做big4 audit兩年跳出嚟做fp&a,而家直接喺ibank做緊個field
真係好攰好攰
fg嚟講算唔錯到好pay了
有冇25k?
呢個真
點迫自己睇都係最多十幾頁,仲要如果嗰日睇得多,瞓醒嘅時候,本書會係地下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞