英國公共衛生部(PHE)報告:打疫苗風險更大

157 回覆
170 Like 63 Dislike
咁你仲唔縮
確診21日內打過1針,住院同死亡都最少
但超過21日打過1針,效果係差過打齊2針
你睇你高潮到
咪抽啦

塊田乾晒啦
不如你搵下歷史上有邊隻疫苗係打完寫包單唔會感染
天花霍亂群體免疫左未?
群體免疫係要高接種率同時間
唔係個個國家開始左打幾個月就俾你係到鳩噏話群體免疫唔到
pr呢
我照樓主計法去計age group嘅%

A. 未接種Covid-19疫苗:
<50佔55% >50佔10%
B. 確診前21天內接種過一劑疫苗:
<50佔9% >50佔0.5%
C. 確診前超過21天接種過一劑疫苗:
<50佔15% >50佔17%
D. 確診前已完全接種兩劑疫苗:
<50佔10% >50佔64%

咁係咪代表>50 歲已接種嘅人確診仲高過未接種?錯!
要睇埋>50歲嘅人嘅接種比率
(是旦拎1 April計,>50既age group起碼都>80%接種
https://coronavirus.data.gov.uk/details/vaccinations?areaType=nation&areaName=England

即係話,80%嘅人只係佔64%確診,20%未接種就佔10%確診,你話有冇用啦咁?

好簡單嘅數字遊戲,假設所有人接種疫苗,咁100%住院/死亡嘅人都係已接種啦,咁係咪代表唔接好d?唔係咁比較架嘛

利申唔係叫人打,但唔好用錯嘅數據去引導人唔好打
香港蠢人何其多
TWITTER 班左膠又要忙著DELETE POST 喇
你哋漏咗一個未計,就係因打咗疫苗而死嘅人數
呢個Post係反疫苗,點會認呢個重點,唔通同你講未打/未打齊針嗰班係後生仔咩
你嗡乜鳩 你係咪唔識字?
你唔明我噏乜應該係你唔識字
pish
登革熱無疫苗就知乜事
其實淨係側重自己有利既數據黎講有咩意思
我夠可以話50歲以上unvaccinated有205/3,440=5.96%死亡率
高過打左2劑疫苗389/21,472=1.81% 3.29倍
咁樣我係咪又可以得出結論
無打疫苗易死過打疫苗3.29倍?
用偏頗數據立偏頗結論,垃圾文一篇
政府同藥廠咪一樣,用番同等標準去分析下佢地講d野
大把打手左媒洗地,yt,fb,Twitter 你講依d會比人del片
個表拆開完age group你又唔係跟age group去計住院率同死亡率

50歲以上既住院率
未接種人士: 670/3440 = 19.5%
接種兩劑人士:1131/21472 = 5.27%

50歲以上既死亡率
未接種人士:205/3440 = 5.96%
接種兩劑人士: 389/21472 = 1.81%

大佬你組data unvaccinated group入面低過50歲係絕大多數,反而vaccinated group就係50歲以上居多,樓主成個post根本就示範緊咩叫misinterpretation of data
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞