英國公共衛生部(PHE)報告:打疫苗風險更大

157 回覆
170 Like 63 Dislike
要打疫苗先可以解除封鎖措施
是一個荒謬。

lm
PHE份report 第三十五頁 1.7 Vaccination

In the NHS Test and Trace (NHSTT) case data, the mean and median lowest Ct values for all cases with Delta, where Ct data are available, since the 14 June 2021 are similar, with a median of 17.8 for unvaccinated and 18.0 for those with 2 vaccine doses (Figure 12).

This means that whilst vaccination may reduce an individual’s overall risk of becoming infected, once they are infected there is limited difference in viral load (and Ct values) between those who are vaccinated and unvaccinated. Given they have similar Ct values, this suggests limited difference in infectiousness.

打完針中印度種傳染力都係差唔多
根本英國依家開得太早太急
好心學澳洲出返lockdown
柒小陣啦
但係樓主又將佢合返埋
用咗總數嚟計%
最平39蚊一個月,有成千個柒頭皮月供,就算每個人都最平plan都近四萬,仲好做過區議員仲唔駛出名。

不過唔知呢舖嘢養幾多隻柒頭皮就真。
hi 我係苗撚
你自己睇清楚份報告
唔好畀樓主fake
咁撚大獲
一向都老野打先架啦
又係patron d垃圾文
LM
咁high risk 打左針死亡率都高咁多

可唔可以講疫苗對high risk group都係無用?

不過其實公平起見,應該分番打咗邊隻vaccine
5.五十歲以上:
完整打完疫苗的21,472人中,389人死亡(1.8%)。
沒有完整打完疫苗的5,835人中,71人死亡(1.2%)。
未打過疫苗的3,440人中,205人死亡(6%)。
解讀這個數字就要小心了,因為這三組的年齡應該有差別。我相信未打過疫苗的這個年齡層應該是包括更多80歲以上的老年人,前兩組可能也有差。所以這三個數字不適合直接比較。

6.五十歲以下:
完整打完疫苗的25,536人中,13人死亡(0.05%)。
沒有完整打完疫苗的64,271人中,8人死亡(0.01%)。
未打過疫苗的147,612人中,48人死亡(0.03%)。
這可以看不打疫苗還是非常有用的,50歲以下已打疫苗者致死率達到0.05%,但只要不打疫苗,就能下降許多。
PHE報告審視過去七個月全英300,010宗Delta變種確診病例,分為以下幾大類:

A. 未接種Covid-19疫苗:佔50%
B. 確診前21天內接種過一劑疫苗:佔8%
C. 確診前超過21天接種過一劑疫苗:佔15%
D. 確診前已完全接種兩劑疫苗:佔15%

四組的住院率分別為:

A. 2,960/151,054人=1.95%
B. 234/24,018人=0.97%
C. 528/46,089人=1.14%
D. 1,355/47,088人=2.882%

唔識計數,想問個結論係咪淨係打一針最好
同埋
疫苗接種率夠唔夠又係一個問題
只要夠某個率先做到群體免疫效果

重點係
而家份報告係齋分析死亡個案
但其實如果做到群體免疫,可能可以減低死亡個案嘅數字

例如20%人口接種同90%人口接種
效果可以差好遠

利申無打,亦唔建議打,原因係研發同測試時間過短
老實講樓主你篇文幾重味精似倒緊米
咩政治不正確又咩是一個謊言
正正常常描述一份報告就得啦
磚家呢
其實而家係咪已經證明到打咗針都會中招 打針唔會做到群體免疫?
老野同埋有長期病患嘅後生打先
最後先到健康後生打
唔打嘅原因一直都係研發時間短,
有啲傻仔話所有疫苗都有副作用,
又唔比較下副作用多少
發唔發現已經冇人講群體免疫四隻字 知唔知點解? 因為美國已經有7成人打左 根本冇群體免疫E回事 因為打左都會中、都會感染人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞