我話你知,點解李慧詩係香港有史以來最勁嘅運動員

603 回覆
4199 Like 52 Dislike
你係咪腦有問題,而家何詩蓓係講國語咩,講啲假設性既野做乜撚?你可以話李慧詩拎銅牌感受深啲,但係點解要特登話何詩蓓拎銀牌就感受無咁深,點解要特登用佢係混血呢樣野黎講,因為佢同李慧詩一樣都係香港運動員,都同樣值得尊重同支持,唔好用支那人劣根性去踩一個人黎抬高另一個人啦唔該
睇訪問都感受到佢背後承受住幾大嘅壓力
堅持左三屆 年紀體力依然好夠爆發力
好感動

師兄心水清
李麗珊係香港奧運第一金,意義一定係最大
張家朗係驚喜,李慧詩係感動
真係好撚煩,連登仔又要人勁又要人純陀加窮先讚得 簡簡單單讚下人勁唔得係要搵一堆條件出黎話人地其實好有優勢乜乜物物講到自己有條件就可以攞牌咁
Sor 我地香港人認牌唔認人
銅牌咁廢點同金牌比?
Sarah 企開d啦 屌你老母
張家朗世一
屌你啦
中文speaking有5
窮人係唔配玩劍
贏俄仔果場最激動
10 個港式中國人的劣根性

如果想脫離現時「中國人」的層次,讓「香港人」成為真正有點質素的族群,先戒除以下 10 個港式中國人的劣根性再說︰

1) 該表達意見時不敢表達,別人犯錯的時候馬上起鬨。

2) 不是嘗試自己成功,而是等待別人失敗。

3) 遇到出色的同輩或後輩,不是思考如何合作,而是想盡快擠掉對方。

4) 遇上災難時,只會想到自己得救就好,「守規則一起獲救」被視為傻仔。

5) 自身利益永遠凌駕尊重遊戲規則的自律與道德感,「蝕底」是罪大惡極。

6) 所謂道德,就是毋須思考的三姑六婆式鄰家醜聞,任何需要深入判斷的社會公義之類,就戲稱之「扮野」「懶正義」。

7) 語言自卑感,讀了十幾年英文卻不敢講,別人講的時候就取笑人家發音不夠正統、文法差、欠文采。好像不是莎士比亞就沒資格說英文。

8) 對異於自己的東西誇張化和醜化,不論是食素、不買樓、不結婚、不派利是、不用facebook。

9) 假大空式過早斷言兼犬儒主義,動不動就「乜乜已死」,實情是自己沒有努力過,自我實現式預言的失敗居然會帶來快感。

10) 每次被批評,馬上藉口自己是個別例子,有特別原因;萬一找不到分別,就推說其實大家都錯,為甚麼只怪責我?最常用的藉口是「別的國家也有」,其次是「你唔明架喇」。
球王係比利
班pr鬥完黃又要鬥運動員 cls
窮人條路不嬲難啲架啦
有幾多個窮撚父母肯比仔女14歲書都未讀完去做全職運動員吖
香港運動員越嚟越勁應該都關香港人有錢咗
啲父母教育程度高咗咪肯比仔女做鍾意做嘅嘢囉
反而金牌戰就冇咁感動
基層行錯一步隨時返唔到轉頭
中層行錯一步,屋企可以support佢,比時間佢慢慢再轉行
連登仔係咪已經當 香港社會運動員 係垃圾?
係,中層最多咪之後比錢仔女去外國讀,唔急住仔女養
真係起雞皮好勁
呢啲無需要比,唔係乜都要比
咁咪姐係證明家底嘅重要性囉 無獎學金就係靠家底 讀書麻麻 家底麻麻已經唔得做運動員 就算獎學金夠你交學費夠自己生活嘅 屋企家境差等你養 你份獎學金夠條毛咩 張家朗屋企都話佢再無成績就要考慮打工退役啦 不爭嘅事實有咩好拗
不分化,但係事實
Sarah普通平民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞