日本語言學校好定香港全日制課程好

110 回覆
2 Like 16 Dislike
絕對唔係,咩語言都係時間浸出嚟
一耐左唔講條唎就卡住卡住

當時讀間野每個人一星期speech一次
依家口講一定冇讀書時咁順
不過識嘅字同打字寫文係多左快左嘅
有樣野覺得幾重要嘅係,當地人講野其實都1999,同睇片睇劇睇動畫啲節奏發音差唔少
好多時佢講緊你識嘅都未必聽得出

同埋唔好怕柒,唔明就すみません、聞き取りませんでした、もう一回お願いします
xxxは何ですか

唔好諗住はいはいはい敷衍過去,往往最終會變到更柒

我係自學到n2左右,之後搵日經報留學
比起英文
其實日文已經冇乜文法

覺得動詞難,因為係你50音每行既次序都未夠熟
你要熟到好似英文ABCDE咁
先可以好快咁轉到
點記得
好似都有十間咁上下

只記得自己讀邊間
有得揀去日本當地留學 當地讀書一定好過晒所有option

你去當地不停接觸基本上個進步 已經大過你喺香港可能三倍 同埋可以真係學到佢哋啲口音

甚至你去日本當地你唔使讀返日本語言學修讀一啲唔關事嘅課程你個日文水平可能仲好過喺香港讀語言學校 不過學語言同埋識講係兩回事

有得揀去日本當地讀返日文一定最fit 如果唔係你喺香港都只係學到一啲港式口音 對你將來就業前景冇乜實際幫助
我都想 但無得揀呢個option了
我講左年份同個班有咩人,講埋邊間咪自爆
香港每星期上一堂三小時兩年考到舊2級同日本人流利溝通
BTW努力既起邊學咪一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞