日本語言學校好定香港全日制課程好

110 回覆
2 Like 16 Dislike
月曜から夜ふかし真心正個個禮拜追
自學都唔知點學,跟本書讀,過一、兩日又唔記得哂,唔記得又要再溫

有冇邊本練習推介
有心讀,一定語言學校

而且正路唔洗20萬,我當時(2015-2016年)用左10萬左近
包括途中放假去左次青森睇雪同去左次富士急玩,加東京區內短途旅行幾次

講野方面,你圍內有中文圈冇所謂
因為華人同我講普通話/廣告話時,我都係用19日文答佢
佢問我點解,我就話班上有俄羅斯人有尼泊爾人有加拿大人有日本人有台灣人有馬來西亞人
唔想講太多鄉下話搞到個班有隔膜(內心都真係咁諗)

最尾說服左對方用返日文同我講嘢
間唔中都會講既,唔識某單字日文點講會用廣告話問

結果同我變最fd嘅係個日裔加拿大人,依家仲會幾日吹次水講政治電影漫畫之類

利申:成功洗佢腦令佢覺得芝麻仁冇一個是磨菇的
我喺呢個網自學考到N3 - https://www.sigure.tw/
個人覺得佢解得幾好幾入腦
其實我覺得最難突破係N5, 因為有好多野要真係努力背好多野
例如五十音, 動詞變化, 一開始要識嘅動詞, 形容詞等等
之後N4, N3呢野雖然都要背, 但係開始會捉到啲路比較容易入腦
Thx 去書局睇下先,不過其實我之前買左出口仁既書佢本書,貪佢有app,但閉在冇分n 幾
呢個網正,有時唔明都會有解釋,thx
又要記字又要記文法講真真係好好難,所以可以既話我覺得去日本學最有效率,可惜日本冇救生息艇,無理由學個一年日文放棄香港既野
我都係n5起步中
kick左係動詞變化好耐

每次見到個字 好似查天書咁 先對應得返係邊行
book marked
兩老年紀開始大 屋企有隻狗 又話我讀黎都無用 要讀不如係香港學返門手藝好過。去左一年=經濟無增長之餘仲要消大舊錢 夢想唔可以當飯食 我都明
有心睇比個建議你 不過閣下自理
成功例子而家讀左年覺得同日本人溝通係咪好流暢
我無讀兩年pickup返 都要重新認識啲文法 又使伇形受身形使伇受身 不過pickup就好快 加油bro
其實睇你有無心 英文由細到大都係咁學 就算係香港本土都有人勁到同鬼佬對答如流 有人差1999 唔關生活圈子事 有朋友睇日劇動漫睇到識講 去日本可以日本人傾計 但唔識睇日文
我覺得會話難好多 除左自己不停同自己鳩up之外都諗唔到點練
我放棄左半年
呢1個月開始讀返 但我覺得動詞變化好難

半年前 上網搵例子 幾個唔同sources 都係幾個相同例子
結果見到幾個以外就唔識用
同埋d人可以極短時間就match到 咩行
我仲要由 腦內日文 ->trsf 羅文拼音 最後1個字母 -> 配返個岩既動詞變化
自學 每一個都好似好難用
一開始有人帶好啲
我記得一開始學て形老師教我地唱歌
いちりって  にびみんで
きいて    ぎいで
しして

いちり→って  にびみ→んで
き→いて    ぎ→いで
いきます→いって
し→して
如果自學真係r頭

動詞變化練練下就會快
我見有巴打推youtube出口仁,佢N1-N5文法都有教好似幾正
上twitter R日本人吹水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞