日本語言學校好定香港全日制課程好

110 回覆
2 Like 16 Dislike
退求其次 係香港讀/自學 而家都無得我揀 唔係話我有錢就讀得咁簡單
改寫生活習慣先 睇下日本台聽多啲 以前睇美劇就而家睇日劇 跟下youtube教學學下文法咁
搵食就見人見智啦,可以搵日資工的
不過香港日資狗也不屌
利申做緊
香港做日資係咪成個工作環境都講日文 難唔難in 知道返工就另一件事不過好奇下之前有個uniqlo post屌到飛天
係香港冇人介紹要識日本人有d難度
反而上twitter搵相同興趣嘅人日本吹水易好多
同我預期有出入 仲諗着基本大家都係講下日文
可以迫到你用日文
叫野食問路etc
未試過用twitter r吹水 研究下先
自學日文,3 個月N1
老生常談, 都係果句, 讀日文唔需要過日本讀
係香港一樣可以MASTER到日文

其實語言呢樣野, 你不斷去"用"佢就自然會識
至於點去用就睇你興趣
睇劇 打機 聽歌 睇書
好多方法
有家庭負擔一定追唔到夢 唔洗發夢
我都係咁放棄左
可能香港學就算架啦 自修下先 確定自己有N3先諗上唔上堂
台灣網有好多線上單對單學外語,試吓
睇左十年日劇再學?真嘅話好痴線
連登都得啦
睇你做邊行,uniqlo呢類一定狗也不屌,要對客的一定煩到仆街
我自己就用日文多的,同日本同事溝通同埋本部同事email都係用日文
線上開FaceTime,聽到聲bo
真,如果樓主比心機學,3個月其實可以到n1
去當地環境局你學就係最快
你要習慣唔好轉翻做羅馬拼音,一定慢

動詞變化其實有公式背,嚟嚟去去都係咁
<自學過來人

2X年前考左1級,但啞的

之後拎住張冇咩用沙紙入左日資
一做做左2X年
返工/放假日日有日本佬/妹/仔同你TALK

個分別真係好過你係HK 自閉讀40年死書
要習慣唔好轉翻做羅馬拼音,一定慢

我想問呢一步可以點樣易啲習慣

宜家都係背哂五十音 就用時雨個網 記n5生字
一邊記 一邊口讀 一邊寫 返工就用excel lucky draw背字

結果有時都係用讀音去記(即係羅馬音)
我諗你都係背完五十音無耐,開頭係有啲咁既煩惱

最主要係未用得熟平假名啫

如果你有寫生字既習慣,試下係漢字上面用平假名寫埋讀音而唔好寫羅馬音上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞