日本語言學校好定香港全日制課程好

110 回覆
2 Like 16 Dislike
做左少少Research都揀唔到
去日本讀語言學校好多人都話漢字圈,周邊好多人講普通話,讀一年大約預20萬HKD,可能純綷感覺日本生活,同埋周邊環境所逼你去學

係香港讀嘅話可能最終讀解都係會甩甩Cut cut,因為唔係每日用日文溝通

目標係想讀寫流暢同日本人溝通,之前係香港學過日經年半左右,真正程度大約係N4但講得十分甩口,為興趣想改進日文,有年過來人分享下
都係睇個人努力 同 意志
你哋香港讀定日本
你圍埋香港人 或者大陸人都係讀唔到

但係你去日本起碼日常生活用到先.
但係真係唔好圍爐
去日本讀最值錢就係可以制造機會練習對話同生活環境
好似係香港要搵個人同你日日講日文都幾難……
去日本搵工做最快
我覺得係語言學校到讀都好睇你同班同學係咩國家嘅人,我之前讀嗰陣無咩講中文,就算係幾個香港同學同其他國家嘅同學傾計嗰陣都係講日文。

同埋做part time會令你oral同埋聽同講方面進步得好快
已完 屋企人唔比我去日本留學 唯有自修/香港報下啲課程
有決心唔圍爐就去日本啦
你睇下bon_jpchannel

佢去日本工作旅行果陣都係n4
好似一年後已經好流利拍片
學日語冇必要報語言班,嘥時間又嘥錢

利申:大學果陣每日自學2個鐘,半年過左n2
我而家都係睇時雨の町自學緊日文,背下單詞同學文法。有冇日文ching講下其實work唔work,唔係好想比錢喺香港學
我都想識日本人日日講
而家睇緊出口仁老師啲片Pickup返啲基本野 跟著買個盒睇日本電視邊聽邊爬文自學
屋企人覺得為興趣而哂錢讀班哂時間,應該都無得讀,有錢都無用
唯有努力自學下 可能搵到啲班固定時間就可以上下,邊做野邊學,雖然慢啲
好有意志力就香港都得
無就需要個環境推下你

利申舊制二級聾啞人仕,後悔無去日本留學
想做就去啦,唔好遺憾呀
喪睇日劇同動漫,無字幕版
語言學校確實係好易群翻講中文嘅人 貴而且冇咩效率
如果喺香港自己讀都冇咩進展嘅話,過到去讀都係一樣咁懶散
0基礎開始,n2真係好易考,比d心機睇下大家的日本語/新標日已經足夠。係n1難d,之後再用左1年時間先考到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞