我想講有啲人真係唔識同女仔溝通

316 回覆
3850 Like 83 Dislike
樓主就會出Po 我想講有啲人真係唔洗識同女仔溝通
真,樓主正柒頭
點解唔係女仔唔識同男仔溝通?
咩都唔講就話我柒
諗起某個毒男同事
之前啲女同事幾個圍埋喺個位補妝,佢行過嚟吹水,之後仲加咗一句:「化咩啊,等陣都會溶妝㗎啦」
想同佢講一句,你不如唔好講嘢啦好嗎
佢成日都先得自己係搞緊笑但全場係無人識接
如果係型男或者成熟男,對住你微笑温柔同你講
效果完全唔一樣
都唔得痴線㗎,又唔係化俾佢睇,邊有咁多意見
靚仔都無情講
化咩啊 接受現實啦
鍾意你你唔化妝個樣,自然好多。
比我實答平時唔化咁靚走左先化
唔通我真係咁黑人憎
你都不如唔好講嘢啦好嗎

做人可以自信少少
有時聽到啲男人話:化咩妝啊 慳返啲時間瞓覺好過
雖然佢哋後尾先加返句:化唔化都靚
但睇完會hard feeling
屌 同個新嚟嘅00後油頭毒撚一樣 打橫嚟講嘢
呢d係讚美黎
其實都係自己想法同心態
懷疑樓主就係毒撚本人
與其話唔識同女仔溝通,倒不如話而家香港人太過就女性。之前不論中西方文化都有遷就女性嘅原因,係因為當時社會制度對女性唔公平(例如享受教育,就業嘅權利都被剝削),人民於是自發補償返俾女性。但係,而家香港不論係教育同就業嘅機會,都已經男女平等,甚至偏向女性,咁社會就唔應該有一種「人哋女仔嚟㗎,咪就下人囉」咁嘅諗法。你睇吓TVB個女記者,就算係做到大學講師,都可以咁冇禮貌咁喧賓奪主咁失禮,可以估到佢一生裏面身邊嘅人都因為佢係女性(而且都幾靚)而太過遷就佢。問心咁講,做文職嘅睇到平均來講女性講嘢都係過分,都係冇分寸過男性,但到現時為止都冇睇到連登有出post話過女性同事點點點。

你再諗吓如果將你而家講嘅情況男女性別掉轉,你個女同事開口窒個男同事,你會唔會特登因為咁而出個post ?你再諗吓,如果你個毒撚同事窒嘅係男同事,你會唔會覺得好突兀?
個語氣似係你化唔化都係咁嘅樣㗎啦
成日都聽到啲女同事好西

不過樓主個例子誇張左少少,嗰個已經係冇禮貌+口臭就算佢出去蒲開都係咁講野
MK妹梗係用MK tone,睇怕你先係嗰個毒撚,諗住讚條女就會理你,呢啲MK妹緊係踩到一文不值,之後佢就冧到你仆街
講事實有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞