黃絲需要警惕譚蕙芸

169 回覆
321 Like 56 Dislike
樓主講得好
我同意記者係要嘗試發掘大敘事遺漏嘅小故事
發掘事件入邊嘅人性
但近排真係over 咗 睇到打冷震

可能香港好少經歷咁持續哋壓抑同震撼嘅時期
大家都學習緊調節緊點樣面對同表達
咁又唔使情緒勒索
好撚同意,好多事都流於紙上談兵
甚至我覺得加深其他人嘅麻木程度(麻木aka習慣係必然, 多與少咁解)
另一個係市場問題
讀者鍾意睇所以造就呢種寫作出名
現實政治係利弊唔係對錯,考量既既係手段背後爭取既利益係為己定為大棚

Eg : 台灣新加坡兩位李姓老人手段同樣霹靂但帶來咩景象 vs 煽情演說家Obama

動機應該高尚,但手段真係不宜浪漫化
作為喺佢筆下被寫過嘅人,我可以確定佢係有頗多作故仔嘅成份,成個「報道」描寫咗極大量嘅感情,但問題係佢係從來都冇同我講過一句嘢,而嗰啲感情描寫亦都係完全係佢自己投射出嚟,誇張失實,根本就唔係我嘅感受
唔係我啦,只可以話有相同想法嘅大有人在
多謝各位咁認真,啲討論好高質

綜合回應兩點︰

個人而言,當然唔鍾意啲咁煽情嘅文風,自己都當然唔會寫。但如好多人話齋,鹹魚青菜各有所好,一個人點寫嘢,其他人無從置啄。問題係譚蕙芸寫法庭紀錄時,公眾認知佢係一個記者身分,寫供詞筆錄呢種文體,就應該平實自然,以還原真相為主。你想出個人感受,咪以「採訪扎記」嘅形式去出,讀者見到個標題仲睇唔睇,就係讀者嘅事。但為數不少嘅人假定睇供詞筆錄,而你又用「新聞特寫」嘅方法去處理,係會令人花心神去分辨邊啲係事實邊啲係誇飾,同上,嘥讀者時間。最後甚至索性見到你個名就飛,呢個唔會係作者樂見嘅結果。

但法庭供詞係咪一定要不滲入面點感情先?可唔可以革新文風,感情與理性並重?無話唔得,噉就一如尋日篇文講,希望佢可以親自解答吓,每段嘅嗰啲小說浮誇位,係想帶嚟咩效果?有心為之嘅話,咪開放討論吓佢想點傳意,除咗硬淨嘅資料外,仲想帶出咩訊息?

有人話小說式筆法可以令人聯想到當時法庭實境,令人置身其中。然後我就會問,一如前述,令人置身其中有點呢?加深讀者印象或記憶?我閒時都會寫吓嘢,諗唔明點解要加插呢啲描述。

又有人話佢喺自己page寫乜都得,但佢自己都預咗文章會公諸於世,作品會進入公共領域,以「法庭證供」嘅外殼面世,噉又回到同一問題︰法庭證供應唔應該用咁多小說筆法?

坦白承認,與其話攻擊譚蕙芸,攻擊傳媒,不如話我攻擊黃絲,攻擊浪漫情懷。現今當然有好多好報道,但亦真係流行譚蕙芸呢一類嘅文風,我只想提出現象以引起關注。如果可以令讀者作者有所警覺,思考平時睇咗咩寫咗咩,何嘗唔係一件美事?記者喺呢個時勢如何定位,情感理智之間點樣拿捏?

至於黃絲,至於浪漫情懷,要講嘅都講咗,唔係唔想去討論,但一傾好容易就會有人跳出嚟話你係熱狗係迷雲黨,然後因人廢言。亦唔怕講,我中學就睇陳雲,有人話我係陳雲子弟,其實對我嚟講係讚美。當抗爭浪漫情懷看似走到盡頭,香港人又應該如何前去呢?
同意唔中意依種文風 但講到警惕就太誇張
點會有人形容班國安指定法官細細粒?又讚佢英文流利?
一句講哂:外行人管內行人
認同

但樓主要注意下啲語病
例如呢
我次次都飛曬佢啲旁述淨係睇引號內容
我唔使知律師啲ootd囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞