黃絲需要警惕譚蕙芸

169 回覆
321 Like 56 Dislike
同意,唔知點解要「警惕」一個咁多年來為香港做記錄嘅人。佢一直盡力持平,以事實為根據,唔係作故仔。

一句煽情就推翻佢嘅努力?將細節寫出嚟又有幾煽情?

我諗只有港共先最唔想我哋嘅下一代睇佢嘅文章。
加入戰團,據我自己觀察,的確呢家十個有六、七個獨立記者,佢地嘅文筆、風格都似譚,而且多人模仿,甚至有種香港獨立記者就係呢啲嘅感覺。所以如果站於長遠獨立記者發展去睇,係咪應該有更加多類型嘅獨立記者呢,而唔只係個個都譚2.0、3.0。

蔡玉玲都投身左做獨立記者,但佢做嘅就係調查、深度報道。我提佢,唔係想分化,而係想講獨立記者多樣性。台灣、外國例子比比皆是,例如報導者呢啲網。

最後一提,無論咩文體、咩風格嘅文章(報導)都可以,但你要畀個原因人。如果寫執筆者寫呢句野嘅原因都無,唔知點解咁寫,咁就不如唔好寫了。
又係批鬥文 現實唔夠勇武 於是網上面搵返啲和理非嚟批鬥 攞存在感
唔係好明點樣畀原因
即係每篇文章都要加返段解釋自己點解咁樣寫?
呢種特寫報道係如此寫作方法,亦相對易入門,寫得好睇極難。

調查報道係更難,好多時都十條線十條都斷尾,出唔到故,由是你見FactWire、明報、蘋果、Cable都產量不多。

法庭報道都係時勢所然,要專要熟更難,好不幸因蘋果殞落,有一大班專才都被迫休息。
各有各風格姐其實
佢只係具體描述個人 冇咩問題
唔好太煽情就得
煽情文留番比d 戇鳩拎黎打下飛機算

????????????????????????????????????????????????
應該係立場特約,有稿費.
如無立場特約,你走入法庭聽審做筆記,寫私人小說?
本案係特別安排,<記者席>比<公眾席>更多位置.或者說;公眾旁聽師係主動讓位俾記者,如果唔專心做法庭新聞,寫小說的,對唔對得住個<位>
咁樣做法庭新聞,同CCtvb記者陳約臨做奧運新聞,差唔多.
要理性吖嘛
你無預殺頭,講乜搞革命啊
最少坐返兩年監先好講野啦
咁都可以拉埋龍應台奶中來比

你唔好話龍應台食白飯,何桂藍又食白飯,所以我地要警剔何桂藍?

真係欲加之罪,何患無詞
有得揀你唔係講緊蘋果啊嘛?
蘋果sell專業文?講笑咩
其實係人都寫得文嘅,如果有人肯keep住聽庭追得切英文庭細節再出文,何樂而不為
法庭明明應該講「理」,佢就描寫到「情」
庭外先講「情」啦

睇佢講律師同辯方專家果種「英明高昂」就反感
最後就比紅官一野打沉,飛機打完爽完就什麼都沒有
終於有人屌,以為得我一個覺得佢褻瀆緊義士,美化緊不公
想問樓主以前係咪寫過一篇責罵大學義工團體去第三世界國家用ipad教學,認為所謂的義工屬自我滿足多於慈善嘅文章,文筆同分析點好似。

如果係你,我想講你係我道德哲學上嘅恩師,多謝你。
大把手足監獄入面睇緊,送過唔少入去
「黃絲」呢兩個字已經露哂底

成班loser波蘿雞又睇唔起黃絲,又要扮friend R撈R光環
睇完成本文字欲
天愈黑星愈亮都睇咗部份
覺得佢之前啲描述都好細緻準確
冇一隻字多餘
但近呢幾篇法庭真係過咗火
甚至有走火入魔嘅感覺
講真我都好感激佢成日旁聽同幫手整合資訊。有個有學術背景嘅人去幫手做紀錄,出嚟嘅效果,留意到嘅重點同解釋係幾唔同。問題係睇睇吓見到啲比較煽情嘅文字總會覺得好突兀:你當篇文係法庭記錄佢煽情得滯,你當佢散文佢又太沉悶譚小姐試吓記錄還記錄,散文還散文,分翻開兩種文章去書寫啦
又咁睇
由N年前個Middle到經過咁多年
證明寫呢啲文不嬲有市場 唔賣弄感情就係講呢啲搧情野架啦
寫左可能有人關注但係就轉移視線
無奈係大眾鍾意畫面好靚好感動好流淚

家明呢啲咪又係一鳩樣寫到咁肉酸核突
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞