黃絲需要警惕譚蕙芸

169 回覆
321 Like 56 Dislike
market唔似會重疊
屌到譚收皮
都唔見得大家就會轉去睇陶傑
根本大把行家(法庭記者)都一早好唔鍾意譚

唐英傑案更加表露無遺,為左文學效果刻意寫到控辯雙方據理力爭,法官大人虛心求教咁,唔知仲以為睇緊法庭劇事實係個法庭由一開始本身就係想做場表演,扮係跟足程序,事實就係根本當你班學者鳩up,最終判詞就表明一切

譚咁樣寫就反映佢對「法治」既反思唔好話作為法庭記者,係連一個普通連登仔都不如。寫既目的只係為左呃like、出名。慘在有啲黃絲真係好受落呢一套
認同佢可以略略減少矯情位
但係呢個係佢風格 要佢變返報道形式又唔係好實際
佢咁寫先可以生動啲咁盡量將庭內嘅唔同方面描繪出嚟

諗下有時描繪唔同人嘅動靜同表情 報道形式咁講就會好膠

都係果句 各花入各眼 唔覺得一個寫作人嘅文筆要因為外人改變太多
怕只怕有更多人覺得呢句好正好正,終日掛在口邊,印文宣出塗鴉,講咗當做咗。我唔係話唔可以有情感宣洩,問題係如上所述,呢十幾二十年,社運界情感滿溢甚至泛濫,愛講得多,其實好撚肉麻。

主義真係要收收皮先唔該

不過無何否認,除咗一小撮對文章(文風)有要求嘅人以外,大眾就係鍾意睇啲嘩眾取寵、煽情嘅嘢。比起判詞判決,佢地更加想知「背後嘅慘情故事」:「嗚哇好慘!買多兩個社運紀念品先幫下佢地先!」
我唔係話有份咁嘅心唔好,我都覺得要*間唔中*靠呢啲文句叫人毋忘(鬼叫香港人出名善忘),只係香港人大多都好懶好膚淺,如果比呢種浪漫主義成為大趨勢繼續延續落去,香港唔會有贏嘅一日,因為只靠感性主宰係唔夠力量去打仗
小個子的法官杜麗冰,左手手指戴了綠寶石戒指,她一邊說話一邊以手部語言輔助她的比喻:「好像我跟一百個人說,我喜歡西瓜,有人會覺得我愛吃紅色的生果,另一個人覺得我愛吃綠色皮的水果。我發送一個訊息,但別人接收不同。」

立場用佢的稿,有稿費.
立場唔介意佢自己貼FB.
煽情都有分好多種

而左膠煽動嘅弱者,受害者心態
「我地冇諗住作反」「唔好俾位人入」
呢啲思想,明顯係糖衣毒藥
樓主有冇聽過咩叫特寫新聞...可以睇吓佢寫既文字欲但老實講 歸根究底最值得警惕既就係每個人都應該要有思考能力 冇腦既話警惕幾多文章都冇意思
樓主拎譚蕙芸嘅文,一次過否定所有香港傳媒質素,話停留喺煽情,似乎以偏概全

1. 譚蕙芸嘅係寫法嘅一種,想盡量寫到故仔咁吸引啲,英文報道都會有。可能佢重摸索梗點寫,又或者呢種報道最後未必受樓主歡迎都好,都係種嘗試同探索。唔鍾意都好,要推到去提防,未免推太高。

2. 讀者興趣好難捉。以明報信報立場為例,有時有啲平實嘅報道,但最後無咩廣傳。平實報道固然好,但傳媒有商業成份,都要有讀者先生存到。近年蘋果煽情文反而受歡迎(蘋果唔係好報紙,偏頗至極),甚至被追捧為敢講真相,你亦睇到香港市場大概喺邊度,但做到咁商業,有埋片,最盡蘋果訂閱都係五六十萬左右,平實文筆點生存。好嘅嘢始終要大眾一齊欣賞同養起。你知唔知fg做報紙記者入行價幾多?10k-13k左右。

3. 樓主話無好嘅平實報道,立場/端/明報(尤其星期日生活)都有唔少好報道。我揀幾篇印象深刻嘅出來。相信就算未到你心目水準,都未至於一竹竿打一船人,話香港傳媒只停留喺煽情。

【概觀民主黨.想中國 5】走入中聯辦,信任讓夢魘成真(上) (講返民主黨當日同中聯辦談判嘅考慮)
https://www.thestandnews.com/politics/%E6%A6%82%E8%A7%80%E6%B0%91%E4%B8%BB%E9%BB%A8-%E6%83%B3%E4%B8%AD%E5%9C%8B-5-%E5%AF%86%E5%AE%A4%E5%85%A7%E5%A4%96-%E4%BF%A1%E4%BB%BB%E8%AE%93%E5%A4%A2%E9%AD%98%E6%88%90%E7%9C%9F-%E4%B8%8A

這個機構與香港骨肉相連——專訪港台前助理廣播處長施永遠(施永遠講返港台點解好似獨立王國但又唔係咁) https://theinitium.com/article/20200331-hongkong-interview-rthk-forever-sze-wing-yuen/invite_token/XrYkDJUWFj

馬宣立拆解被自殺之謎
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3727731123919889&id=252024504823919

4. 如果樓主鍾意平實報道,可以留意財經/經濟新聞,入面文字好多分析,用數據做餡,好平實,好幫到critical thinking。除非你所講嘅報道,唔包經濟新聞。
Push
睇唔到樓主有否定全部香港傳媒質素

明明係講緊黃絲偏愛浪漫抗爭情懷嘅文
不如了解咗咩叫浪漫主義先,大自然係重點

浪漫主義(德語:Romantik;法語:Romantisme;英語:Romanticism)是一歐洲藝術、文學及文化運動,開始於1790年工業革命的德意志邦聯,盛於1800至1850年。浪漫主義注重以強烈的情感作為美學經驗的來源,並且開始強調如不安及驚恐等情緒,以及人在遭遇到大自然的壯麗時所表現出的敬畏;在文學上則多運用豐富的想像和誇張的手法[1]。
who
好多中国詞語,睇唔到落去
不過浪漫派全部都唔啱我,已block佢fb
流明
補充多句,呢度好多人留言以為個問題只係譚蕙芸只係寫得太有個人色彩,唔夠「新聞專業」,唔係咩大問題咁

但真正重要既問題,就係記者當初點解會格守呢啲所謂「新聞專業」既原則,就係知道當你寫報導變成寫小說,係會利用左「報導」既公信力,向社會發佈錯誤既訊息

輕則影響左「報導」既準確性,重則就係變相為社會/政權塗脂抹粉,令社會大眾繼續生活係虛假(作者創造出黎)既世界當中

今次就係一個好例子,國安法指定法官真係對學者講既野有興趣?佢哋會因為咁影響到判決?成個審訊真係咁公平公開?其實一般人本身都存在好多疑問,但睇完呢啲所謂「報導」後就會信以為真
寫得好
的確有啲嘢太煽情
//今時今日,大家都明白傳媒唔可能中立,接受傳媒會偏頗,甚至要求傳媒有立場。(而本質上嚟講,傳媒係敘事者,敘得事就無可能中立,「以看似中立嘅角度報導事實」,本身都係一種立場。)既然係噉,點解香港傳媒喺報道去留問題之時,往往只係停留喺煽情催淚位呢?上一段嘅種種問題,反而喺朋友傾談之間,或者組織圈子間時有討論,會一齊建議思考有咩好書好文,又點樣喺生活中實踐。但香港傳媒喺啲位好似缺咗席噉。(或者係宇宙法之下唔敢出聲?)
  退一萬步,唔能夠明刀明槍討論,亦都唔代表要放任、縱容甚至宣揚呢啲離愁別緒。//

或者加啲補充
傳媒主要職責係記錄時代,呢一刻大家情緒係波動啲,描寫離愁別緒無問題。如果要搵出路,覺得將期望放喺評論上面比較好。傳媒無責任去為其中一方搵出路,反而記錄唔同立場點睇前景比較實際。
即係一個唔俾影相嘅地方,要靠畫家畫返現場情況岀黎

人哋就有咁寫實得咁寫實,色號同比例都貼近現實

佢就自己加啲風格/創意落去
Ching都幾有趣...邊句見到特寫新聞大曬...只係想講特寫新聞不嬲都係一種寫新聞嘅手法 當然各有所好 你可以覺得唔啱你睇 但其實呢個時代仲話警惕某某文章呢個思想會唔會有d固步自封 最值得依賴應該係自己思考 定其實師兄對自己個腦好冇信心
師兄係咪連登劉智鵬上維基搵光復詞意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞