英國醫生平均薪金只係等於香港醫生起薪

237 回覆
11 Like 11 Dislike
http://www.bbc.com/news/technology-34066941
本身依個網係CHECK你個職業係有幾難比AI取代
但有寫埋依個職業係2014年平均人均

人地英國醫生14年平均人工都只係五萬九
香港醫生14年起薪都差不多已經五萬九

但人地人均收入係$22,694,香港好似只係$15,000
醫生係香港係唔係大哂? 係唔係玩哂?
香港20k喎
起薪撚有五萬九
個時咪三萬尾四萬
護士$26,404
物理治療師$26,163
職業治療師$25,358
社工$26,914
藥劑師$34,631
心理學家$31,888

但香港16年醫管局職位
護士起薪30k、治療師28k、社工32k、心理學家/藥劑師50k

起薪都已經高過人地平均數
難怪係人都讀醫療科
起薪撚有五萬九
個時咪三萬尾四萬

2年前可以差幾遠?
依家HA醫生起薪63k,2年前得40k?
起薪撚有五萬九
個時咪三萬尾四萬

衝出黎柒咪你哩啲
起薪撚有五萬九
個時咪三萬尾四萬

衝出黎柒咪你哩啲

西醫Fg14年median已經59000
http://www.bbc.com/news/technology-34066941

好似話英國已經太多?
同埋香港既實在係好高人工,癡線
讀醫=玩唒
份人工夠請7-1x個人

好似話英國已經太多?
同埋香港既實在係好高人工,癡線

跟返咁既比例,香港人均收入應該要有24k

香港一個護士起薪都高過人地心理學家平均收入
咁唔黎香港?個制度都差唔多
英國既精英會去從政

個薪金係咪未計稅?
我睇過D數據,好似話歐洲好多發達國家扣稅後既平均人工都唔夠兩萬
再加埋物價貴香港少少
咁香港人人工其實都唔係好低 ?
讀醫=玩唒
份人工夠請7-1x個人

咁好搵你仲唔去讀

你去讀你都可以玩哂ga
一味諗人地搵幾多,自己又唔去報
廢柴
睇過篇essay 英國太撚多醫生
而且佢地個政府唔care 本地醫生
唔注重個專業資格
所以佢地反而請好多中東或其他發展中國家既醫生黎取代本既
而本身英國既醫生去晒澳洲 紐西蘭做
做醫
睇過篇essay 英國太撚多醫生
而且佢地個政府唔care 本地醫生
唔注重個專業資格
所以佢地反而請好多中東或其他發展中國家既醫生黎取代本既
而本身英國既醫生去晒澳洲 紐西蘭做

係因為英國人認為所有服務人民嘅工係你自願選擇,你要搵錢應該去做生意。所以咩醫生呀,警察,消防等等都唔高人工
香港萬五係中位數
平均數香港好似係兩萬三左右
不過講到醫生香港人工高d就實係

醫生平均月入10萬
咁你咪讀醫囉
讀醫=玩唒
份人工夠請7-1x個人

有D去中環, 佐敦開D專科, 乜野婦科聖手果D
月球族都仲得
所以個個港女見到醫生流晒西水

起薪5萬, 平均數10萬
上進既, 開專科既, 月球族都仲得
起薪撚有五萬九
個時咪三萬尾四萬

Min 55k

Freshgrad HO 唔過30k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞