點解好多香港男性20幾歲都 puppy love

155 回覆
305 Like 26 Dislike
香港大部份人係阿媽湊大 老竇搵錢 由細比女人管到大 大個自然怕女人 相反外國人鬼佬老竇同仔女關係close過香港家庭好多 仔女唔會淨係怕曬一邊什至兩邊都唔怕 同父母係朋友關係
好似除非家長直接控制,冇咩關係?
亦有研究指出,與父親關係唔好,係引發男性較年輕性交嘅重要因素。
前提係個男仔要15、6歲開始有拍拖經驗
以前要求男性有風度係有原因:唔係真係因為男性有能力d勁d,而係因為以前大部分資源(例如教育權利,工作權利)都比咗男性。個時男性有風度只係好似買旗比返一兩蚊女性,其實有d似施捨、恩主心態咁。

相反宜加無論係教育同工作機會都已經男女平等(甚至傾向女性),但都仲要求男性有風度已經唔make sense。更有甚者,當有男性遇到不公平而提出抗議個陣,女性用「嘜你咁無風度架」個陣,社會都仲傾向buy女性呢個point而無視個位男性嘅抗議。

久而久之,條仔就會習得性無助,就有機會自眨身價。再推論落去(有d滑坡謬誤),過多一代,女性男性嘅對自我性別嘅價值認同就會同上一代倒轉,例如以前女性對自己老公出軌係諗:「有邊個男人唔鹹濕架,最緊要佢仲會返屋企飲湯姐」會變成男性對自己老婆出軌係諗:「有邊個女人唔鹹濕架,最緊要佢仲會返屋企姐」
因為阿媽管教令港男怕女人 入左血覺得女人高自己一級 咁咪廿幾歲都要FF亦咁多人願意做兵囉
真係覺得連登淨係可以比18歲以上嘅人睇
Puppy love唔係指懵懵懂懂,兩小無猜嗰種戀愛咩?定係我理解錯咗🤔
風度的確係父權下嘅產物,但令人混淆父權同女權,某程度上又的確係女權製造出嚟,因為對佢哋有利嘅就唔反,不利就推曬落父權度,從中取利,呢個係佢哋一貫嘅作風,而且老實講,睇呢啲主義嘅宗旨同理論其實冇乜意思,因為都好難完全套入現實社會,例如:女權主義係追求男女平權,但結果嚟睇,佢哋偏向追求女性權益,所以理論係唔太實際。

香港嘅父權社會,上一代人好明顯係,男主外女主內。但係後生呢一代好明顯唔係男性主導,反而後生男性,有父權嘅義務,但冇父權嘅福利,性別上嘅福利,大部分去咗女性度,例如:男性應該請食飯,比禮金等等。但係相信大部分女性面對呢啲利益嘅時候,都唔會拒絕,會欣然接受,喺呢刻其實係冇問題㗎,因為未發生混亂,但係直到有一日佢用女權主義嚟同你相處,混亂就出現,你又諗下香港有幾多呢一類嘅女性。

利申:同樓樓上一樣,覺得男女唔會平等,父權同女權都係on9。
我反而覺得係因為女權文化衝擊,但佢又唔係想消滅曬父權思想,而係從中R著數,變相令兩邊融合。
因為依家後生男性只有義務,冇福利,而且資源又係男女平分
日本都係,咁點解日本唔係咁,同埋香港大部份家庭都係兩公婆都打工
現有嘅分法係用成因去睇,而唔係對邊邊有利去睇,你用呢個基礎去諗嘅話,就會發現無分錯。

所以未至於係有意識咁推落父權到
想消滅哂同真係消滅到係兩回事兩邊都有支持者,會互相拉址,宜家就係消到一半卡咗係到

或者可以話每一個議題上都有兩極立場,有好多人係A事係父權立場但B事上就女權立場,所以唔存在”消滅”嘅一日
有權利必有義務
或者有義務下必有權利
男人需要撑起頭家,遮風擋雨
女人有承擔過自己乜嘢義務?浄係張開大肶?
應該咁講,女權對於對自己有利嘅父權產物,抱持住欣然接受,唔係消唔消滅到,係冇諗過消滅,因為有著數,未聽過有女性會拒絕父權下對自己有利嘅嘢。
但係女權本身就係應該要推倒父權社會,先至叫女權,因為兩者嘅宗義係對立,點樣未係有意識推落父權度,女權屌咗好多年(屌對自己不利嘅制度),我意思係推落父權度唔係問題,邊一邊有著數就企嗰邊先係女權噁心嘅地方。

分法冇問題,我都係話風度係父權下嘅產物,只係講女權有份造成呢個令人混亂嘅情況。我明白其實都係利益問題,只不過女權成日要拎道德光環,實際上係一直r著數,而且越來越離譜。

宗義嚟講,我撐女權添,但實際行動嚟講,女權根本唔係所謂嘅支持男女平權,而係女性權益至上,所以我意思係上網睇宗義/點樣分係冇乜意思,因為女權都未用行動嚟證明「男女平權」,網上睇嘅大義係好好㗎,但解釋唔到實際情況,衰啲講句,父權女權只係兩個走向極端嘅制度。
18歲以上睇得多都會壞腦
你講得啱啊,好多人a事係父權,b事係女權,但呢堆人平時冇事冇幹會係企喺女權嗰邊,追求所謂嘅平等,所以話係冇諗過消滅,而唔係唔消滅
所以女權定禮教/宗教較大影響?
認同,但唔止係因為女人唔拒絕利益咁簡單
有d男人會支持男女同工同酬(女性權益)同時又覺得自己要有風度如果唔係自己就唔算man 佢地都係無諗過消滅架

上網成日見人話咩仇男仇女,但現實世界入面男女都係同一陣線咁令父/女權問題更加混亂
呢d叫合理化現有制度
想改變要男人承擔多d嘅風氣,只會比人笑pussy d自以為好有男子氣概嘅on9第一個彈出嚟話你垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞