點解好多香港男性20幾歲都 puppy love

155 回覆
305 Like 26 Dislike
平時就吹奏「男人幾多歲都係小朋友」
冇出色唔成熟就賴女人
條友覺得地區文化唔會影響認知
港男真係好多肯單向付出咩?
雖然你想反駁我但其實你講中咗
女權撚的確將男性不利嘅事照樣歸類為父權
噉先方便解釋成男性壓迫男性,而唔係女性壓迫男性
例子有男性成為家庭暴力受害者嘅數量比女性多,男性落club冇優惠,輕鬆工作請女多過請男等等

至於其他男性有利女性有利女性不利嗰啲唔使講,通通都係父權嘅表現
總之女權永遠唔會滿足,永遠需要繼續提升
Pin this

好多人淨係睇表面 唔諗下成因

btw 巴絲們如果打算生仔 千奇唔好不斷否定仔女
上一代不論係老豆定老母都同個仔講”男仔就唔好喊啦,咁廢架”一定係純粹女性壓壓迫男性啦

其實我角度,父權同女權根本兩舊都係屎世界永遠唔會絕對公平完美,呢d term存在係學術界就得架啦,現實中係唔會揾到solution

但女權係屎唔代表你要將父權嘅問題入哂女權數(你會話係女權入父權數),咁你咪同你口中嘅女權L做嘅野一鳩樣,永遠都係人地嘅錯
你有發展障礙
鬼佬就識啫 你睇香港男仔日日比人屌狗公又一討好女人鬼識咩
女性可以表達感情而男性要壓抑自己,好明顯係因為社會風向上女性有利,社會大眾偏坦女性容許佢哋喊苦喊忽

總之對邊邊有好處就係邊邊有權
男性有利就應該叫父權
女性有利就應該叫女權

你依種明明女性拎咗著數又唔肯認又要做雞又係擺貞節牌坊就係女權撚最乞人憎嘅地方
大佬啊,係定義嚟架

“總之對邊邊有好處就係邊邊有權
男性有利就應該叫父權
女性有利就應該叫女權”
其實你咁諗無問題,我覺得呢個分法幾logical添,但你想改定義唔係同我講唔係上連登講你同d學者講啦

我照住現有嘅定義用有乜問題?

同埋呢d名嚟架咋係咪跟你個定義咁描述,世界就會大變?現實唔同哂?
你用你嘅執著直接當我做敵人我都好L憎某d女人攞著數架

我只係用現有嘅定義去描述一件事又唔啱你心意,踏到你條尾
到其他人有第三個定義,我又要就埋佢啊?
Westbrook
哈哈so funny
書名係咩
其實好多香港男人,一方面講啲香港女人好港女乜乜乜乜,但眼見佢哋好多都其實喺無限付出同埋處於下把位嘅時候,表現得好speak好幸福嘅感覺。
大家可以留意下身邊曬幸福嘅男人,唔可以話全部,但好多都會當自己處於下把位俾老婆鬧俾女朋友管嘅時候,覺得好幸福。
香港男人真係由細都大都俾女人屌到大,有時仲會因為自己既性別而無撚啦啦俾人屌,連登仔實會話港男廢點點點,但其實港男之所以會係咁都係因為長期受社會主流價值觀同兩性文化灌輸所導致,不過始終連登仔弱智,睇野淨係睇好表面
上得多連登真係會變得愚昧
另外父權文化又係另一個原因,講明先父權唔=男權,父權某程度上對女性有好處,例如父權紅利
由細到大香港社會嗰種華人文化係咁強調做女仔唔可以咁隨時,要有矜持,講到男人係草女人係寶,咁就令到女人愈難得到,愈難得到既野你就會愈想要愈多幻想,再加上香港男多女少
可能大部份港男(或者得連登仔)30歲前都未love過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞