點解好多香港男性20幾歲都 puppy love

155 回覆
305 Like 26 Dislike
香港主流文化真係由細到大灌輸呢樣野,男人係草女人係寶,不斷踩低男人,做男人就會無撚啦啦俾人屌仲要只可以忍
想講香港同日本兩性文化係完全相反,兩邊兩性文化都係好有問題,都係其中一邊被欺壓得好勁
呢個好似係基督教造成,咩唔准婚前性交乜乜柒柒
但係呢一代已經好唔多人真係信
我覺得大學有60%女,男多女少唔係藉口。
你自己google下哂係父權先出黎吠,父權唔等於男權,男權社會女性地位低既地方未必父權,例如日本就係咁
好心你睇多幾本書先好出黎吠,次次上連登一見到你呢啲柒頭乜撚野都唔識又以為自己岩尻哂既低能弱智仔就即刻好冇心機再討論落去
我block左佢算
個人覺得係華人社會嗰種當女性係財產嗰種觀念影響大啲,唔認同香港文化受基督教文化影響,甚至唔覺英國文化對香港文化有太多影響
我覺得又唔完全關心智同動漫事

就算係毒L,都未必肯20歲就"將就"同一個柒女但兩情相悅拍拖
你自己上人口統計局睇返,香港年年都係男嬰多女嬰千幾,18-28歲呢個range男多女幾千,36歲以上女又多返男好多因為廢老係咁娶大陸女人落黎,而且佢人口係計埋菲傭同埋老人
呢啲stat 既野唔係你喺度屈,主觀認知話係藉口就係藉口
呢種現象邊度黎,咪又係一直受主流兩性文化影響,你估港男一出世啲gene就係咁?
不過香港文化係咁,乜都會瀨哂落男人度乜尻都係男人既錯,對唔住囉出生喺香港做男人
都唔知你做乜撚嘢,自己亂鳩咁define人地啲term,係都要貼父權label係自己個邊,傻傻地
連登仔話冇分別就冇分別
學到野要一開波就講明父權唔=男權如果唔係會比人屈做女權L
其實都唔係得基督教係咁,傳統華人都好睇重係咪娶處女
你自己上人口統計局睇返,香港年年都係男嬰多女嬰千幾,18-28歲呢個range男多女二萬幾三萬,36歲以上女又多返男好多因為廢老係咁娶大陸女人落黎,而且佢人口係計埋菲傭同埋老人
呢啲stat 既野唔係你喺度屈,主觀認知話係藉口就係藉口
另外唔明你講男女大學入學比例同香港男女percentage同香港本地出生男女比例有乜關係,係人都知香港男女中學入學同一條隊係會令到大學多啲女性,但係咁樣唔代表香港女人多過男人,你咁樣係偷換緊概念
Agger
最慘係男人都會一齊屌鳩男人想改變但連teammate都揾唔到
傳統華人要三代同堂喎
傳統影響冇你講gum大
香港女人未必個個都仇男,同香港男人十個有9個都對其他男人好有敵意,無架啦我走算,頂唔順呢個做男人要卑躬屈膝既地方
耶教邊到冇影響,大把教會學校
要三代同堂係逼人生仔,但都係婚後生,婚前有咗以前係要浸豬籠

同個女唔係處嘅話,點”賣”到去好人家呢
不如分享下點解20歲就唔追求得Puppy love
我都好認同香港兩性矛盾既根源係父權觀念
問題係班中學生毒男唔係無機會拍拖,只係因為毒咗d機會細d,如果早d努力識唔同女仔,去吸收同女仔相處嘅技巧,咁就算係毒撚都可以有女。但佢地當中有d唔選擇勇於被d女笑去追人/同d女仔做friend,而係選擇睇後宮動畫去ff滿足同異性相處,但因為現實d女唔會似動畫入面d女咁"就"d毒男,所以結果佢地就越來越唔識同女仔相處,到出黎做野先發覺學生妹最易溝。除非班毒男真係肯定自己會單身一世,否則好大機會到廿幾三十幾,一係比d保險女嗲兩嗲呃曬成副身家(好似早幾年阿勇50萬買美容卷),一係就比幾千蚊買電子雞相。你要知道,男性性慾唔只係要打飛機,想同異性相處嘅慾望都好大,可以話係必需品,而且無代替品。
幾時講緊毒撚
根本拍緊拖嗰啲都係單向付出俾條女

如果唔係邊有咁多公主病港女?
呢種現象邊度黎,咪又係一直受主流兩性文化影響,你估港男一出世啲gene就係咁?
不過香港文化係咁,乜都會瀨哂落男人度乜尻都係男人既錯,對唔住囉出生喺香港做男人
最慘係男人都會一齊屌鳩男人想改變但連teammate都揾唔到
香港女人未必個個都仇男,但香港男人十個有9個都對其他男人好有敵意,無架啦我走算,頂唔順呢個做男人要卑躬屈膝既地方
則係孔子先係千古罪人?
(仲有宋代咩存天理,滅人慾果d思想)
係咪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞