點解好多香港男性20幾歲都 puppy love

155 回覆
305 Like 26 Dislike
我最近睇咗本心理學参考書,入面話男性一般12-15歲左右會經歷仰慕女神嘅階段,之後心智成熟咗,就會追求兩情相悦,拒絕自己單向付出。
然而香港好多男性二十幾歲都仲係係到FF
Why?
有咩分別?
你覺得東方人有發展障礙?
你依個case係西方人?
你睇返《飛越瘋人院》入面個Billy,其實好似香港男仔,細個嘅教育長期受到年長嘅女性(例如老母,女教師)壓迫,搞到心智成長唔到,所以唔好話20幾歲,呢班男仔去到40幾歲都會追求Puppy Love。
漏咗個point,就係啲後宮動畫累人累物。其實人思考模式好簡單,好多時就係copy返自己睇到嘅嘢,有一部份男仔鍾意睇呢啲後宮動畫,咪學埋晒男主角,就算比成班女圍都一個唔屌,好似性無能咁。
因為發育緊心智嘅時候上左連登
第一點可能係生活太多限制,尤其如果太重操卷/成績,會覺得個人心性發展係麻煩嘢,可以唔理,之後就出事

第二點根本係日本文化嘅間題,令毒撚成為咗一種認可嘅lifestyle
要有大專acct先登入到
點上
咪就係中學畢業之後先對兩性關係多返啲認知

香港唔似外國啲家長由得啲仔女讀書時拍拖去玩
自然又遲幾年先成熟

咪啱啱好讀大專個年紀
中學syllabus冇代表冇方法去學?
何況你讀男女校點都會從日常社交學到
男校就話姐
咁又邊個做就女人15歲已經應該踩住男人上?

諗得明你就知點解香港男人永遠都唔會成長
女權社會男人係冇未來,從而成個社會都冇未來
可以做CDROM 㗎嘛
但係如果讀男女校,唔會受到朋輩影響多d咩?
因為未試過。生活裡面唔會有女人喜歡你。
未試過又點經歷到?
重點係佢地覺得單向付出係好健康,唔會追求被女人喜歡
普通社交點同拍拖
你日常社交會唔會知一段感情需要啲咩?
受朋輩影響咪就係成班男仔都追求Puppy Love,呢個信念咪響呢個群體咪越滾堅定。香港女仔細個又俾人教要有啲矜持,所以就算個男仔有同女同學玩都好少會認真講吓呢啲兩性關係(最少我係咁)最多都係問吓你有冇打飛機呀,用開邊隻飛機杯咁。所以呢班男仔好難從異性同輩學到真實女性對愛情嘅諗法,佢哋對女仔嘅愛情觀源於啲毒撚動畫,而啲毒撚動畫入面啲女性過往都戇鳩鳩咁,咩都遷就晒個男主角,咁咪嚮往Puppy Love囉。
識條鐵咩,我以前都係單方面鍾意。
直至被多次被不同人拒絕,先會完全對單向式不抱任何希望。

曾經以為世界根本無預我參與。

利申:已經有date
其一,但問題係朋輩入面好少會有人講到正確嘅價值觀
就算係都未必啱聽 (同輩講無說服力,甚至覺得人地係異類)

主要因為無大人肯教
就算避孕呢啲基本到無得再基本嘅知識
學校都唔係個個願意去教

更何況話教佢哋點拍拖、正確嘅感情觀
唔撚知你嗰啲咩理論,亦都唔知啱唔啱

但香港真係好多仔追求單向付出
我覺得中學都唔會剩係得ACG毒撚?點都會有d戀愛成功嘅男同學。定係ACG圈吸力太強?

以前睇過篇文
https://m.facebook.com/dadazim/posts/1539864292765977/?locale=zh_HK
入面講毒撚到一個年紀,其實本能上想要女人,但係冇能力,最後??
被虐成癮(被洗腦),細個啲老師話身為男人要有風度咁讓女仔,久而久之有啲仔就自貶身價,妄自菲薄。你睇吓阿嬌單嘢出嚟,老一輩嗰班傾向係笑鳩或者屌鳩阿嬌,但仲讀緊中學嗰班男仔,都總會有一兩個正義撚上身話係希哥嘅錯,又話人哋好地地一個女仔俾你毁咗一生咁,但明明影相呢㗎野大家你情我願
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞