康城站周邊討論區4

1001 回覆
9 Like 35 Dislike
Edit submit 過但冇approve
單軌死症
假日要排
睇地政好過, 開頭GOOGLE MAP係勁, 有路線, 有MOUSE SRCOLL, 但後來越黎越多問題, 都係要睇返中原, 依家MAP.GOV.HK就比較UPDATE.中原就FOLLOW政府 (有合作)
乜你唔知搭康城車一定班班送車尾,有next train 都冇用
其他站就一定一落月台就有車架咩
班傻西吹到康城要等好耐鐵,將南行去MTR唔洗等燈位唔洗入閘,5分鐘架車往緊北角
假日周9圍要排都好合理
如果閒日呢 唔係講緊啲深夜凌晨時間嘅話
一定係送車尾之後禁電話唔記得上車,前後miss 兩班車先開始計
唔係住康城既人, 總會覺得住康城次次都要等12分鐘車, 就算出面個將軍澳區都係咁諗 最鐘意講咩住將軍澳坐黨鐵過左海出左閘, 住康城仲等緊車云云
開車前五分鐘已經有架車泊住喺度等你哋坐住等, 咁舒服都嫌三嫌四
雖然真係試過幾次真係等足12分鐘,不過唔係次次
同埋康城其實行海濱返去都得,咪遠將南個少少
繁忙時間返工放工真係平均等3分鐘就有啦, 直出北角, 基本上係同往返將軍澳區差唔多。

非繁忙時間的確係耐D, 不過就算其他地方, 非繁忙時間咪又係4-6分鐘一班黨鐵 而家非繁忙時間,康城都開始加密到8-10分鐘 。

將南/康城兩邊都住過, 真心往返時間唔差得遠, 的確, 有時撞岩等12分鐘.送車會燥底係事實 呢樣野樓值價反映左,但4期後已經冇咁明顯。
如果以我買入價黎講我覺得真係已經算ok
當然追到全日2:1更加完美
加上我睇中既係康城真係一出mtr可以全部有蓋返屋企
係期期都可以 唔止站頂既malibu 出面幾乎冇一區做到
最遠既晉海/LP6, 由康城黨鐵行番去, 都近過由將軍澳黨鐵行去 capri / savannah

將南撚會話佢地行到返屋企你都未等到車之類
係都要拎少少時間黎打飛機
MALIBU除左開頭玻璃之外, 其他執修都好好
好過南豐, 有比較有傷害真係

利申: 朝朝2分鐘跑落地鐵站, 快過保特.
將南總有班人覺得果度好高尚,低密度豪宅區咁...係D 人買唔起將南先住康城, 有得選擇一定係將南云云, 最得意係笑康城人返屋企出門唔方便呢個point 可以不斷loop

```
坐日1+1 康城最少貴多10% 啦
康城出去冇乜野 可以屋企睇定app預時間
但weekend回城先慘 將軍澳/調景嶺月台都好多人
冇位坐 等8-10分鐘都幾攰

利申:住緊
認真,朝早返工其實會分到邊d 係將南撚
流哂汗/有汗味,落雨個時褲腳濕哂個d 就係
ching 俾隔離define 做康城撚周圍追擊其他區
喺自己區講都叫周圍追擊
佢地都幾留意呢邊自己走入黎睇完話人追擊佢 幾好笑
有時係喺TKO站miss左一班車要等十幾分鐘,冇得坐又冇冷氣,焗到抽筋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞