炒卡炒得咁開心呀啦

400 回覆
370 Like 12 Dislike
所以要等既大家都係乖乖地等4000 series
好彩上年買咗
最cheap嗰堆3070都係4300到
睇MSRP唔係話唔得既
但唔係睇公版個MSRP囉
就算係無炒價既情況下
應該得zotac/inno3d/galax呢d廢廠既最平個張會係貼到公版價
要參考新參考AIB 個MSRP

堅持正價可以自己外國網上買返嚟

上年我買咗張3090 FTW3 Ultra

台灣買,折算$15000左右(未計運費)

想去香港舖頭用Nvidia MSRP 買 AIB 咭根本係癡人說夢

個人意見係任何嘢都係市場供求定價,襯crypto 呢排靜咗,要入就好入

要不然遲下唔知咩事又炒返高,買唔到時又坐喺mon 前面屌人炒高

做人一係有本事有門路原價/平價買,一係有本事用屌人的時間去賺錢買,日日發夢要有人主持公道俾你MSRP 入手根本不切實際
用緊RX560...開中效都hang 機,有冇巴打打救下我,而家買張2060 定再等下張正價既3060?

用緊amd cpu 3700x
個朋友都好似係海鮮坊買gaming oc

有無貨我就唔知喇

我無捕住個市

應該係海鮮坊?
不過講起又講

上年MSI 俾人捉到用子公司喺ebay 另開account 炒價賣咭

咁MSRP 仲有幾大意義呢

你一方面可以話MSI 冚家剷

但另一方面自由經濟就係咁,有供有求可以點?
應該係 我睇左好多間,得佢係 8500
我都係等緊HDD我隻黃佐唔知幾時會壞
係英國唔買其他卡了,全部都+20% VAT 好甘
咁出面3080 要咩價錢?

我上年入咗kingpin 3090

今年入咗6900 xt 就無再出過去睇
3080 $8500- 13000 都有好海鮮價
Giga 都8500 係咩事
Diamond hand
呢張丐版黎
$8500 係gaming oc 唔係 aorus
退一萬步 就算最後落到某個價位唔再落都好
我就係唔想益班腦場冚家剷
要食炒嘅 我寧願買水貨

要服務無服務 Sales一係態度差
一係成日水鳩你買啲垃圾牌子
再唔係水貨扮行貨

所謂嘅售後保養又垃撚圾
幾多人試過壞咗零件
一係等到2046都未整好
一係整完又壞 壞完又整 無限loop

依家食肉食上癮 要賺到你盡
然後派啲腦場文化KOL屌鳩人等等黨
講到好似唔即刻去買卡會生存唔到咁

真係諗唔到仲有咩理由要畀呢班閪人賺
奇實同arous extreme 又唔係差好多 我覺得唔值比多 2千幾
供電散熱都唔同啦
咁去邊買係一回事
同會唔會跌番落去msrp賣又係另一回事
係睇唔過眼成班傻西瓜日撚日係到叫春話咩等等等跌撚到msrp先買
個孫出世都未撚到msrp啦再講到年尾既話3080都出左成年等下等下又可以等埋4080架喇
依家去腦場D sales 開始冇咁串 知道開始比人清算
所以我就覺得唔值
其實我都認得個d msrp唔可以作準既人
佢地係真係有錢一出就十算入高階旗艦
不過仲有好多人買高階都會睇性價比
例如兩年前乞衣版賣5700 頻率高公版小小 溫度 七十幾度
高級用料 2080賣7000蚊
同乞衣版既分別可能係turbo高5-10%頻率
溫度低6 7度
但溢價25%up只係多10%唔夠性能
性價比撚一定唔會買
而今年係旗艦版乞衣版都加msrp(部分廠)
非公想用加msrp去合理化炒價
個d乞衣版跟官方msrp既價根本見都未見過
nvidia個價寫出黎假架?
我2019用5699買既2080乞衣版又係假架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞