炒卡炒得咁開心呀啦

400 回覆
370 Like 12 Dislike
下面都有人講咗

你可以選擇唔食炒

但唔好誤導其他人用Nvidia MSRP 嚟計係唔係炒價

當AIB 價都唔跟Nvidia 個價,而Nvidia 又長期缺貨,攞Nvidia 個價嚟講根本係打飛機,自欺欺人的行為

要不然我都費事走出嚟講啦
等等黨係個人選擇

但周圍用Nvidia MSRP 叫埋其他人一齊等根本係呃細路

唔止香港腦場,根本全世界都唔係咁運作
我明明從頭到尾個論點都係「msrp 計每張卡無可能」,幾時有推過人去買?咁撚樣討論架咩
仲有,腦場個價貴到癲咪搵啲唔係貴到癲既買囉(自己入圍爐post睇,都有人搵到),但好多人唔係=貴到癲
班圍爐黨有啲癲撚到下下一講呢樣就屈你係炒狗/氹水魚
非公版用料、SPEC𢰸仔d, 貴過MSRP係正常既
所以要要張張MSRP係無可能

但而家個腦場價係好明顯貴過正常價一截
仲走去買既唔係水魚?
我明明從頭到尾個論點都係「msrp 計每張卡無可能」,幾時有推過人去買?咁撚樣討論架咩
仲有,腦場個價貴到癲咪搵啲唔係貴到癲既買囉(自己入圍爐post睇,都有人搵到),但好多人唔係msrp=貴到癲
次次都係乜田架啦
上面已經有人叫我縮返入自己個post

嘢都唔俾你講
根本Nvidia 自己d 咭就有限度供應,然後佢個MSRP係充滿水份

純粹發佈個陣好聽d咁解

6900 xt 我都未見到有任何一刻有一張真係做到999 美金

個又未炒起,識人攞張都要$10000

討厭人炒高係一回事

死咬MSRP又另一回事

做人都要理性同務實架
你扯
好撚惡架班友 唔等msrp 就當你係炒狗 msrp唔知2022買到未
要求唔高 希望下個月4000左右買到3060TI
丐版都難 食正消費卷
比你係香港仆街商家你減唔減
等完左消費卷先啦唔差個一排到時可能40出
我有話過你推人去買?
咁激動做咩呀

我只係陳述兩個事實:
1)正常唔係下下都做到MSRP價,但而家腦場個價好明顯高過正常價唔少(即係炒價呀)
2)理性同務實咁睇,唔急用又食炒價=水魚
出呢個icon想暗示我有個人利益?

我都無講過你話我推人去買,又打稻草人?

我都認同之前出面$18000一張3080 一定係炒價

但我喺連登見過好幾個post 都不停有人鼓吹Nvidia MSRP 價先係正價呢個錯誤訊息

早排有朋友$8500 買到3080 我覺得ok 喎,但同Nvidia 5千幾所為正價又相差三千有多,咁係咪呢世都唔好買,等到40系出?

至於食得落幾多炒價其實好睇個人價值觀同能力,正正係自由經濟的特點,唔駛高過定價賣就係賤人,高過定價買就係水魚咁標籤的

人人目的唔同,time cost 唔同,無得自由定價的話仲係自由經濟?
講起之前飛鹿壇嘢

我一向都話自由市場定價係無可厚飛

不過唔好又要做雞又要攞貞節牌坊,一邊炒一邊扮聖人
厚非
無用架同MSRP撚講真心嘥氣
加關稅唔理
武肺影響成條supply chain唔理
總之AIB頂級版唔係MSRP買到既話都係因為腦場風氣炒狗風氣
利申: 一早排到EVGA
腦場死城咁 sales多過客
個個死老豆咁 㩒電話
SSp 70ti 7.5至8.5k
80 8k至10k 都有
80ti 13.5至16k
反而 mk旺電個咭價低過腦場
事實係今年咩電子嘢都缺

我打咗三十幾年機買過咁多部console ,PS5 係第一部出咗咁八個月有多但個價仲咁硬

COVID 其實真係好大impact

佢自己買唔到事小,唔好累其他人陪佢白等嘛
80其實8k 都還可以的

80ti 你當佢90 咁用就唔覺貴
應該ok
琴日經過珍寶都見到張丐中丐既3060賣緊3千6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞