『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊 (16) VISA有未等候區

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
因為我個case係7月8日係vfs 搞掂所有野 ,打手指模 etc.
之後今日就收到類似既email

係咪代表聽日可以去拎 ?
因為當初我係揀左去返VFS度拎
恭喜哂 可以8am-9am上去拎
計申請。 拎埋入境為多2 手準備only
官方答案係入境要有效,但好似無人會check,睇你博唔博。
離題想問

而家IB 7月開始免$10美金月費,想申請定,但唔買美股,只想遲d換錢用,想問開左戶口唔入錢入去住得唔得?
到要換錢先入。
等左幾耐
經常睇呢個post,本身又黑仔開,預咗黑洞。點知...盡量講下流程細節

3月尾約TB Test,6月尾先有期,7月頭先開始閒hea咁準備文件同慢慢填申請

7月14日香港時間晚7點正式按下申請鍵,7月16日香港時間晚9點收到HO email,標題係Application Update,以為係要補交嘢,打開竟然批咗,到依家仲shock緊,未免快得太緊要,祇係50小時...

雖然唔知個審批程序同標準係點,但都分享下基本背景,睇下有無參考價值

APP申請
申請5年期
香港出生
用有效BNO申請
一直持BNO從未間斷
10年間去過UK兩次,其餘travel history都係日本西歐東南亞
UK無親友
今年5月因眾所周知原因先第一次領特區護照
單機申請
UK有家人物業作住所,提交咗家人授權居住信及土地注冊文件
銀根證明按HO標準的話夠食整個5+1

報告完畢,希望新申請嘅順利,黑洞嘅早日逃離!
應該係睇撞正咩 team 同埋submit 嘅文件齊唔齊 易唔易睇
兩日又幾極速
恭喜
幾詳細
不過黑洞還黑洞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞