『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊 (16) VISA有未等候區

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
又有個問題
假如拎左ILR之後走左,1.5年後先返係咪都可以由返果日計5+1個1?
係呀,好多國家都係規定你某個時期要住滿某個日數
係,bc係計連續5年
https://www.gov.uk/british-citizenship
You can usually apply for ILR after you’ve lived in the UK for 5 years.
To apply for citizenship with ILR you must usually have lived in the UK for 12 months after getting it.

但重點係你呢個離英1.5年假設係break咗呢兩條rule
1. spent more than 450 days outside the UK during the 5 years before your application
2. spent more than 90 days outside the UK in the last 12 month

所以呢個假設係多舊魚
有錯請指正
想問問去中心申請,九十日內走果個,
係咪會批得快過app 申請
睇你個ILR點拎
你果句唔夠1年但又走左450日唔係好明

由BNO VISA批開始計
6年內每年唔離開多過90日一年就第6年後可以拎BC (5+1)
頭5年內每年唔離開多過180日就第5年後拎ILR,但第6年無BC

假設你頭3年係每年90日內
第4年離開左120日(假設)
你拎BC會由第5年起錶重新計每年<90日 夠5年先可以APPLY BC
但你一樣可以滿5年之後拎ILR

有錯請指正
補充少少

應該係話
要APPLY BC
要fulfill到5年內無走多過450日
如果你中途走得太多 就要逐日逐日計住到fulfill到夠日數為止先可以apply
應該咁講
計時間係計居留幾耐
用你嘅mind set 即係一條龍,你D字眼都幾confusing
簡單講,個答案係,程序上的確仲係5+1個1嘅階段,只係個1就嘅年期唔係1年,係5年
返OFFICE喇
請問而家用app apply bno visa 平耐幾耐會批?🙏🏻
兩日至半年
請問而家用app apply bno visa 平耐幾耐會批?🙏🏻
兩日至半年以上

你岩
other nationality
問英國入境
睇#1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞