『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊 (16) VISA有未等候區

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
比貴啲
快啲批
想追問,咁第5年係咪只要剩返嘅日子唔多過180日就可以apply ILR,定係跟入境日期足5年先可以apply ILR?
滿5年先可以APPLY ILR
離境日數係附加條款 唔係做到就可以提早申請
我理解
ILR to BC既5年450總和同BNO to ILR 既5年每年180日係分開獨立但可以同期計算,即係BNO果5年唔過450,ILR就只要等一年(但要計返頭4年走左幾日扣剩就果一年可走日數),否則就要起過左450之後再每新計5年黎滿足ILR to BC既要求
有錯請指正
唔係好明你意思 但我理解係總之每年唔走多過90日就好安全

計到盡極其量可以係第2-5年可以其中一年走150日 但之後幾年要走少D補返條數,同時要就埋走得多果年既365曰內無多過180, 因為要FULFILL ILR條件 (唔肯定 但我唔會咁做)
咁即係除非批完visa 28日內到達英國,否則其實好大機會都要續個BNO visa
由批VISA日開始計5年 唔係入境果日
咁其實每年90日應該夠用有突既
除非係有古惑或者極少數工作需要成日要飛啫
我以為要入境先開始計5年呢家明了,咁都幾鬆動
VISA 只會有幾時 expired (有expiry date)
同ILR 不可離英180日個 requirement 係兩樣野黎
計居留係由入境果下計起
所以點解最好留返低機票、chop之類嘅record,方便日後申請其他野
做唔到requirement就要extend VISA 去fulfill
有錯請指正
每日都email 更新強迫症
應該係4日
唔upload都估計唔會去到officer手上

最佢幾日申請等梗表示恭喜
係咪單人
恭喜呀!!!!
要相信好快會到你同我
一定得嘅!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞