AMD討論POST(69) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
暫時tune左兩日,燒機點燒都無事但尋晚idle今朝無畫面,eventlog又無whea-logger 18得logger 1,唔知邊粒core有事,睇黎有排tune

同埋開左pbo後係咪就算一粒core升hz,全部core都會加電?我開hwinfo睇所有core voltage都係同步
試下CTR測體質先
有無邊條link網上教學最好?
Dark hero問題揾下#125
Ctr link :

AMD討論POST(69) 睇#1&有時間幫手填資料
https://lih.kg/uaweyBX
#127 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
今晚返去試下先,我暫時pbo finetune得幾好上網打機都無reboot.返工同訓覺就燒corecycler返黎都無error

係尋晚idle今朝起身黑畫面死左唔知咩事

有無人答到我係咪extreme個版係pbo1, advance個版係pbo2?要disable第一版?

同埋燒單core其他core無boost但hwinfo全部core voltage同步升係咪正常?
第二點應該唔會架喎 我自己玩牙石hero WiFi pbo

單春上4.85就得嗰粒上1.4v 其他都係idle 0.9-1.1v
會唔會我windows power plan揀左高效能?
我點set, hwinfo個cpu voltage都係12core同步,但hz就識獨立上
我都係set 最高效能喎

有無機會係oc switcher 搞亂咗個setting? 有無試過重設再入返較過既野?
應該唔會,因為我有hard code到1.25v 45
如果燒multi core會識自動轉

但我run corecycler係一個core時都係會全部voltage一齊升,hz就得個粒core升
未試過咁樣 答你唔到
我問題大慨係咁,pbo唔係應該識剩係加boost個粒core電咩?點解全部都加
Pbo 係自動比大電boost
姐係正常?但我上網見人地d圖係升hz個粒先加電
你用dark hero 應要用oc switch 呢個硬件版ctr
oc switcher 我有set ,佢係多過45a全核boost
唔係一齊混合用咩?
正常 如果要單核 自動設換pbo
都係無講兩版pbo應該點set
我上網睇外國有d人話extreme個版全auto
但之前呢度有人話要extreme個版disable
反正你拎到人手超全核條數就簡單D
而家disable左oc switcher摸好曬每個core negative幾多先
一直都幾鐘意AMD,driver個介面清晰個N記、CPU製程又先進啲

呢排砌機都用翻AMD display card,不過好似5600xt打後因為新架構cut咗Fluid Motion?

有冇話幾時會做翻呢個功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞