【家庭難題】公屋定買樓好?

424 回覆
8 Like 197 Dislike
呢個入息 正正經經做住野+抽居屋唔係簡單d?
應該有排都未到入息上限?

btw 排公屋係可以自己揀地點?
見到啟鑽好 但排到時都唔一定係呢度啦?
利申完全唔識
我愈睇佢 d reply 愈覺得佢同老婆未必有幾多人工加

我係老細唔會加俾佢
你又肯個下好野請問你咩工種?
萬一比人炒左你就屙撚炒粉
居屋都合理 d

但一定唔可以生仔

一生咗就人生已尾 set 死哂
*完
蠢唔緊要,25 歲就諗公屋成世,仲要咁早生仔,堅弱智
抽居屋都市傳說嚟,唔撚中嘅!
公屋係assign地點比你,每次比1個地點你要定唔要,你有3次機會
好明顯係外家唔忍心個女屈就同老爺奶奶住
所以先泵水俾你買樓
仲話等8年排公屋
樓主真係捉到鹿都唔識脫角
有錢都唔識洗
一定係上左車先 公屋環境咩人都有又雜
唔通你打十年工都唔可以過20k
公屋咁易派中新咩
一陣派幾次都又舊又唔方便到時咪又係浪費8年人工
窮人生仔 正仆街
我都知我人工係居屋就最適合
新居屋,白居二都唔撚中
已經抽左2年啦,老婆19歲結婚已經抽
個波係影都唔見

所以先諗生仔公屋,又平租,唔理邊度啦
我係話單新聞啟發到我老婆想,並唔係我新樓。我只係貪平租。

但前個月外父話幫幫下我地,比150我加本來50萬
兩個加埋搵得34K想買樓
供唔掂係唔係又開個POST加句外家資助(主要)就解決到問題?
唔好盞做負資產害左下一代
到時怕你個仔問你拎書簿費你要買外家借咋
辭2次職就得,中間唔會check的。
不過當排8年你住屋使費個價,同埋有首期,私樓會着數啲。
3萬幾你都排唔到公屋啦
我係話單新聞啟發到我地
住邊度又殘又舊冇所謂,因為平租
我係貪公屋平
一闊三大呀老友。。。。

搬出去要度度要錢,搵得三萬幾,月供無左一半,差餉地租水電煤,食,搭車,買日用品根本就無錢淨。。。。

你兩個搵多幾年錢,同埋你外父將球半野投資升值,你兩個嘜都未識,唔好亂咁黎,咁五年後先諗買樓。。。。。唔好以為自己出去住好簡單,何況你重諗住生仔,搬左出去,到時自己都搞唔掂,邊個有錢有時間湊仔。。。

叫你太太,忍多幾年,一齊住,排住公屋,排到就正,排唔到等多五年再決定買唔買樓,搬出去住。。。

窮就忍架啦!
我明白你講咩
但係冇得兩樣同時進行
因為要排住公屋,必先條件就係 生仔 + 老婆辭職,而唔爆入息限額
而決定左咁做,就無可能再買到樓,因為得翻我一人入息
我知道,上網睇係8-10年依家
好長遠
點解你講到你老婆生仔實中咁既??
因為佢諗野超級 primitive

乜都理想化 又計到盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞